Inedit
Ziua Brancusi – 19 februarie. Sarbatoare nationala lucratoare
Pe 19 februarie se sarbatoreste, incepand de anul acesta, Ziua Brancusi, amintind de data nasterii celui mai mare sculptor al Romaniei (19 februarie 1876).
Pe 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stanchescu, presedinte al Fundatiei Ideea Contemporana, le-a solicitat oamenilor politici sa declare Ziua Brancusi, pentru cinstirea amintirii marelui sculptor.
Mai multi parlamentari PSD, PNL, UNPR, PC, PPDD si independenti au initiat un proiect de lege privind instituirea acestei zile. In expunerea de motive, acestia sustineau ca prin declararea datei de 19 februarie drept „Ziua Brancusi” (sarbatoare nationala legala lucratoare) s-ar realiza „o reparatie morala fata de refuzul si umilirea sculptorului de catre statul roman atunci cand a vrut sa doneze toata opera sa poporului nostru”.
CITESTE SI: Statul roman nu are bani de Brancusi. CE SOLUTIE AU SPECIALISTII
„Constantin Brancusi ne-a dus in universalitatea lumii, facand din natiunea romana o mitologie. Drept urmare, este datoria noastra pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care il aduce lumea contemporana lui Brancusi sa declaram ziua lui de nastere sarbatoare nationala. (…) Aceasta initiativa onoreaza spiritul nostru si in acelasi timp arata dragostea si recunostinta noastra fata de valoarea lui Brancusi”.
Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat propunerea legislativa pe 4 noiembrie 2015, iar presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe 27 noiembrie 2015. Conform textului legii, autoritatile administratiei publice centrale si locale pot organiza sau sprijini logistic si material manifestari cultural-artistice dedicate acestei zile.
Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor roman, s-a nascut pe 19 februarie 1876 la Hobita (judetul Gorj) si a murit pe 16 martie 1957 la Paris. El este autorul unora dintre cele mai importante sculpturi din patrimoniul mondial (Cumintenia Pamantului, Domnisoara Pogany, Poarta Sarutului, Masa Tacerii, Coloana Infinitului).