Connect with us

Revistateo.ro

Ești însărcinată? Aceste haine nu trebuie să lipsească din dulapul tău!

Inedit

Virusul devastator care afecteaza femeile insarcinate. A fost semnalat in 15 tari!

Transmis de tantari, virusul Zika, ce afecteaza din 2015 continentul american, constituie o noua amenintare la adresa sanatatii umane, indeosebi a femeilor insarcinate, chiar daca infectarea trece adesea neobservata.

In contextul in care virusul a fost semnalat in peste 15 tari din America Latina, principala teama este ca acesta sa nu provoace malformatii ale fetusului sau complicatii neurologice la persoanele contaminate.

Virusul a fost reperat prima oara in Uganda, in 1947, la o maimuta. De altfel numele ii vine de la cel al unei paduri din apropierea capitalei ugandeze, Kampala. Zika apartine aceleasi familii Flaviviridae ca si virusii febrei dengue si febrei galbene.

Primul caz uman de febra Zika a fost semnalat in 1968, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

La fel ca dengue si chikungunya, alte doua infectii tropicale, Zika se transmite prin piscaturi de tantari de tipul Aedes aegypti si tantari tigru (Aedes albopictus). Insectele pisca o persoana bolnava, iau virusul si contamineaza apoi oameni sanatosi.

In marea majoritate a cazurilor (70-80%), infectia trece neobservata. Cand se manifesta, simptomele sunt de tip gripal (febri, dureri de cap), cu eruptii cutanate. Infectia cu virusul Zika se poate manifesta si printr-o conjunctivita sau o durere in spatele ochilor, precum si prin edeme pe maini sau picioare.

Au fost puse in evidenta doua tipuri de complicatii grave: neurologice si malformatii ale fetusilor unor femei bolnave. Insa nu s-a stabilit deocamdata legatura cauzala intre virus si complicatii. In Brazilia si in Polinezia Franceza au fost inregistrate complicatii de tipul sindromului Guillain-Barre, boala autoimuna care se manifesta printr-o slabiciune si chiar paralizie progresiva a membrelor. In aceleasi tari au fost observate microcefalii (dimensiuni anormal de mici ale craniului) si anomalii ale dezvoltarii cerebrale la fetusi si nou-nascuti de mame care fusesera insarcinate in timpul epidemiilor de Zika.

Un studiu realizat de cercetatori brazilieni sugereaza ca cele mai mari riscuri de malformatii la bebelusi se inregistreaza cand infectia apare la mame in primul trimestru de sarcina.

Organizatia Panamericana a Sanatatii (OPS) precizeaza insa ca deocamdata nu exista „nicio dovada ca Zika ar putea provoca moartea”.

Pentru moment nu exista remediu specific si nici vaccin impotriva acestui virus. Singurele ingrijiri care se pot acorda bolnavilor sunt calmante pentru scaderea durerilor. Ca mijloc de protectie impotriva piscaturilor de tantari se recomanda purtarea unor haine ample, care sa alunge insectele.

Indeosebi femeile insarcinate trebuie sa fie atente, precizeaza OPS. O persoana care este deja bolnava trebuie sa se fereasca sa mai fie piscata, pentru a opri ciclul de transmitere a bolii.

Guvernul columbian a sfatuit cuplurile sa evite sarcinile in lunile urmatoare, iar executivul din Salvador a facut aceeasi aceeasi recomandare pentru doi ani din cauza epidemiei din aceasta tara.

Autoritatile din Statele Unite recomanda femeilor insarcinate sa evite sa se deplaseze in statele afectate de virusul Zika.

Dupa ce a fost semnalata in Africa, Asia si in Pacific, boala cu virusul Zika afecteaza din primul semestru al anului 2015 continentul american, Brazilia fiind statul cu cele mai multe cazuri. Potrivit celui mai recent bilant intocmit de OPS (18 ianuarie 2016), peste 15 tari din America Latina si Antile inregistreaza cazuri de infectii cu virusul Zika.

Sursa: Agerpres

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top