Stiri
Apendicita simptome si tratament. Cand trebuie sa te ingrijorezi
Totul despre apendicita. Simptome, tratament si preventie. Cand este cazul unei interventii chirurgicale si cand este vorba de o simpla durere?
Apendicita este inflamatia acuta a organului numit „apendice”. Acesta este un organ cu rol imunologic, care participa la secretia de imunoglobuline de tip A, ce protejeaza mucoasa intestinala. Functia apendicelui nu este una esentiala, astfel, in urma interventiei pentru a-l indeparta, organismul uman nu este afectat. Apendicita este una dintre cele mai frecvente afectiuni care necesita interventie chirurgicala.
Apendicita acuta este cauzata de obturarea canalului de comunicare dintre apendice si intestin. Astfel, nu se mai elimina secretia mucoasa a apendicelui in intestin, ci aceasta se acumuleaza si duce la inflamatia acuta a apendicelui. Din aceasta cauza, creste presiunea in zona apendicelui, apar dureri in partea dreapta a abdomenului si stari de greata.
Pacientii care au suferit de apendicita acuta au prezentat aceste simptome pe parcursul a 2-3 zile: greata si varsaturi, febra, dureri abdominale in partea dreapta – durere care radiaza si in piciorul drept, constipatie sau diaree si o stare generala de moleseala. Aceste simptome nu sunt obligatorii pentru toate cazurile de apendicita si pot fi prezente doar partial. De aceea, un pacient care are doar cateva dintre aceste manifestari trebuie sa mearga la medic pentru un diagnostic corect.
Huff.ro: Poti avea un mic dejun mai sanatos in doar 5 pasi
Diagnosticul de apendicita se pune de catre medicul chirurg, in urma unei examinari fizice. Si o ecografie care indica o acumulare de gaze in zona apendicelui (apendiceel nu se vede, in mod normal, pe ecografie) este tot semn de apendicita, la fel si numarul de leucocite crescut in rezultatele analizei la sange.
Cand este greu de diagnosticat apendicita?
Desi pentru un specialist, apendicita este un diagnostic banal, pe toti ceilalti, „durerea in dreapta” ne poate pacali. Femeile pot experimenta simptome asemanatoare cu ale apendicitei si in cazul unor probleme ginecologice – chist ovarian, sarcina, sarcina ectopica, anexista sau orice alta boala inflamatorie pelviana. In cazul barbatilor, lucrurile stau putin mai usor: fie este apendicita, fie o colica renala. In orice caz, tot medicul va fi cel care va stabili diagnosticul.
Tratament apendicita : interventia chirurgicala (numita apendicectomie) presupune rezectie apendicelui fie printr-o incizie clasica, fie prin abordare laparoscopica. Apoi, se va urma un tratament medicamentos cu antibiotice si analgezice, pentru prevenirea durerii si a infectiei. Reluarea activitatilor normale se realizeaza la un timp relativ scurt dupa operatie – intre 3 si 5 saptamani, dupa caz.
Desi nu exista un „vinovat” clar pentru apendicita, s-a observat ca o dieta bogata in fibre stimuleaza tranzitul intestinal si impiedica formatrea fecalitatilor ce pot duce la inflamarea apendicelui. De asemenea, este recomandata evitarea samburilor de fructe, spalarea pe maini (pentru a evita infectarea cu paraziti) si hidratarea corespunzatoare.
Atentie! Apendicita este o URGENTA MEDICALA! Nediagnosticarea acestei afectiuni este mortala, caci duce la peritonita, care are un risc de mortalitate de 50%. In cazul interventiei chirurgicale, apendicita are un risc de mortalitate extrem de scazut, de doar 1%.