Stil de viata
Ce superstitii se respecta pe 29 februarie
Este o zi speciala pentru ca o primim in dar doar o data la 4 ani. Pe 29 februarie este bine sa profitam de cele 24 de ore in plus si sa facem doar ce e mai bun. Pentru noi, pentru cei din jur, pentru lume! Iata ce superstitii bizare se respecta in aceasta zi!
Conform statisticilor, sunt 4 milioane de persoane nascute pe data de 29 februarie in toata lumea. Doar in Romania sunt nascuti 12.600 de oameni care isi sarbatoresc ziua o data la patru ani. Matematicienii au si o cifra care arata probabilitatea ca cineva sa se nasca intr-un an bisect: una la 1.461. Un fapt curios este ca aceste persoane ar sarbatori, teoretic, majoratul abia la 64 de ani.
Iata ce superstitie bizara se respecta pe 29 februarie. Iata ce poti sa faci doar odata la 4 ani!
Daca esti femeie si esti intr-o relatie serioasa, afla ca doar o data la 4 ani, pe 29 februarie, ai voie, in teorie, sa … iti ceri partenerul de barbat. O lege straveche ce inca se respecta in Scotia si Irlanda spune ca femeile au voie sa isi ceara alesii doar pe 29 februarie. Conform acestei traditii, daca barbatul refuza propunerea, va fi nevoit sa ii ofere iubitei sale 12 perechi de manusi. Ea le va purta tot anul pentru a ascunde rusinea provocata de lipsa inelului de pe degetul inelar.
Citeste si: Top superstiții de Mărțișor din toate zonele țării. Ce sa nu faci de 1 martie!
Citeste si: Traditii, superstitii si obiceiuri – Babele din martie
Cum s-a nascut ziua de 29 februarie?
Imparatul roman Iulius Cezar a avut ideea unei zile in plus. Calendarul roman avea doar 355 de zile si, la un moment dat, lunile anului nu mai corespundeau cu aceleași anotimpuri. In anul 45, Iulius Cezar a adaugat in calendar inca noua zile. Asa ca, la fiecare patru ani, se mai adauga o zi pentru a sincroniza anul calendaristic cu durata dintre doua echinoctii. Calendarul Iulian a fost pastrat pana la reforma gregoriana din 1582.
In Evul Mediu, capii bisericii erau complet derutati în a mai stabili data Paștelui: echinoctiul din calendar se decalase fata de cel real cu 10 zile. Dupa calcule complicate, Papa Gregoriu a gasit solutia: pentru ca Pamantul realizeaza miscarea de rotatie in jurul Soarelui in 365 si aproape 6 ore, la fiecare 4 ani, lunii februarie i se mai adaugă o zi.
Biserica Ortodoxa Romana in praznuieste in aceasta zi, printr-o hotarare din 2002 a Sfantului Sinod, pe Sfintii Cuviosi Ioan Casian si Gherman din Dobrogea.
UN FAPT CURIOS: Anii care se termina in 00 nu sunt bisecti decat daca rezultatul impartirii lor la 400 este un numar intreg