Connect with us

Revistateo.ro

39 de ani de la cutremurul din 1977. EXPERT: Cand va avea loc urmatoarea tragedie

Stiri

39 de ani de la cutremurul din 1977. EXPERT: Cand va avea loc urmatoarea tragedie

Azi se implinesc 39 de ani de la cutremurul din 1977. Un fost ministru dezvaluie cand ar putea avea loc urmatorul mare seism.

4 martie 1977, ora 21 si 22 de minute. Mii de romani intrasera in panica. Viata lor avea sa se schimbe definitiv. Tragedia care avea sa ia peste 1.500 de vieti a durat 56 de secunde.

In aproape un minut romanii au trait apocalipsa: 11.300 de raniti, 35.000 de locuinte prabusite si peste 33 de cladiri si blocuri mari la pamant. Asa arata statistica groazei.

Cutremurul din 1977 a avut o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, iar sansele ca acesta sa se produca din nou, la 39 de ani dupa dezastru, sunt destul de mari conform expertilor.

BREAKING NEWS. CUTREMUR DE 7,9 GRADE IN INDONEZIA. ALERTA DE TSUNAMI

VIDEO. S-A SCHIMBAT CERUL! Inuitii avertizeaza NASA despre cutremure si alte fenomene DEJA VIZIBILE

Cutremurul a afectat si Bulgaria, iar in orasul Svistov au murit peste 100 de oameni si trei blocuri de locuinte au fost distruse. Epicentrul cutremurului a fost localizat in zona Vrancea, cea mai activa zona seismica din tara noastra, iar efectele lui au s-au simtit aproape peste tot in Balcani.

Marele cutremur, anul acesta?

Un fost ministru al Romaniei, Nicolae Noica, a facut o harta a cutremurelor care au avut loc in Romania incepand cu fatidica data de 4 martie 1977. Acesta a ajuns la concluzia ca exista o ciclicitate a seismelor, iar urmatorul mare cutremur ar putea avea loc anul acesta sau anul viitor, conform raportului.

„Toata lumea spune ca intre 1940 si 1977, la 37 de ani, se produce cate un mare cutremur, iar noi am spus ca urmatorul seism de o asemenea anvergura trebuie sa se produca la 37-40 de ani.

Necunoscand bine istoria, uitati-va, intorcandu-ne in urma, intre 1802 si 1838, iar 37 de ani, in 1600, iar 37, deci apar asa niste momente in care apare un cutremur de o adancime de 150 de kilometri si unele la 100 de kilometri, tot adanc, dar, totusi…

Ei, ce se intampla? Aceste grupari apar cu anumita frecventa, care m-a surprins si pe mine – 70 de ani, 70 de ani, 90 de ani. Ne punem un semn de intrebare. Urmatorul va fi la 70 de ani, deci, 2040?

Deci, sunt niste ciclicitati si lucruri pe care nu putem sa le interpretam decat printr-o socoteala statistica si o cunoastere corecta a istoriei”, a explicat fostul ministru pentru Lucrari Publice, Nicolae Noica, la Digi 24.

Cea mai mare problema a bucurestenilor in clipa de fata o reprezinta cladirile de proasta calitate facute in ultimii ani, neconsolidate pentru cutremure. Exista, conform site-ului Primariei Capitalei, peste 380 de cladiri ce se pot prabusi foarte usor la un cutremur de 7 grade pe Richter, printre acestea si blocuri cu locuinte.

Cutremurul din ’77 a luat vietile unor mari personalitati romanesti: Toma Caragiu, A. E. Baconski, Doina Badea, Alexandru Bocanet, Alexandru Ibasiuc si Veronica Porumbacu.

Vezi aici lista cladirilor cu risc seismic din Capitala

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top