Stil de viata
LASATA SECULUI DE PASTE. Pe 13 martie ai voie sa mananci pentru ultima oara aceste alimente
Lasata Secului de Paste se desfasoara in doua trepte: penultima duminica dinaintea inceperii postului este ultima in care se consuma carne, cu exceptia pestelui, iar ultima duminica (duminica alba) se lasa sec de branza, lapte, oua si peste.
LASATA SECULUI DE PASTE. Duminica, pe 13 martie, este ultima oara inaintea Postului Pastelui cand se pot manca oua, branza, lapte, cascaval sau orice produs lactat. De asemenea, este ultima zi (cu exceptia celor de dezlegare) in care poate fi servita carnea de peste.
Lasata Secului de Branza dureaza 7 saptamani, pana la terminarea Marelui Post. Intrucat anul acesta Sarbatoarea Invierii Domnului cade pe 1 mai, odata cu Ziua Muncii, Lasata Secului Alb pica pe 13 martie.
Lasata Secului este o etapa pregatitoare inainte de smerenia Marelui Post. In aceasta zi importanta se fac ospaturi din produse lactate si peste si se mananca prajituri.
Meniu de post. Ce sa mananci in Postul Pastelui
Ce sa nu faci in Postul Pastelui
Ce ai voie sa mananci pentru ultima data duminica:
– oua;
– lapte;
– branza, cascaval, cas, telemea;
– carne de peste (cu exceptia zilelor cu dezlegare la carnea de peste);
– dulciuri care contin lapte sau branza;
– ciocolata cu lapte.
Dezlegari la vin si peste in Postul Pastelui 2016
– duminica, 20 martie: dezlegare la ulei si vin;
– vineri, 25 martie (Buna Vestire): dezlegare la peste;
– duminica, 27 martie (Sfantul Prooroc Anania): dezlegare la ulei si vin;
– duminica, 3 aprilie (Sf. Cuv. Nichita Marturisitorul): dezlegare la ulei si vin:
– sambata, 9 aprilie (Sf. Muc. Eupsihie din Cezareea): dezlegare la ulei si vin;
– duminica, 10 aprilie (Duminica Sfantului Ioan Scararul): dezlegare la ulei si vin;
– luni, 11 aprilie (Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Ramnicului), marti, 12 aprilie (Sf. Muc. Sava de la Buzau) si joi, 14 aprilie (Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, episcopul Romanului) se da dezlegare la ulei si vin;
– duminica, 17 aprilie (Duminica Sf. Cuv. Maria Egipteanca): dezlegare la ulei si vin;
– miercuri, 20 aprilie (Sf. Teotim, Ep. Tomisului): dezlegare la ulei si vin;
– sambata, 23 aprilie (Sf. Mare Muc. Gheorghe): dezlegare la ulei si vin;
– duminica, 24 aprilie (Duminica Floriilor): dezlegare la peste;
– joi, 28 aprilie (Sf. Muc. Maxim): dezlegare la ulei si vin;