Connect with us

Revistateo.ro

Ce nu stiai despre stranut

Stiri

Ce nu stiai despre stranut

Iata cateva lucruri interesante pe care nu le stiai despre stranut!

Stranutul este cel mai frecvent reflex care te ajuta sa scapi de agentii iritanti care se pot afla in nasul tau: praf, par de pisica sau polen si este modalitatea prin care corpul tau se asigura ca toate acestea nu ajung in plamani. Totusi, despre stranut mai sunt multe lucruri de spus, unele pe care poate nu le stiai,

1. Soarele te poate face sa stranuti. Soarele si orice alta lumina puternica pot declansa un stranut la 35% din populatie. Pentru ca nu dauneaza in niciun fel nu s-au facut studii mai amanuntiTe pe aceasta tema, asa ca oamenii de stiinta nu sunt siguri de motivul pentru care acest lucru se intampla.

CITESTE SI: 5 LUCRURI PE CARE NU LE STII DESPRE PLANS

CITESTE SI: 10 ALIMENTE CARE NU AU CE CAUTA NICIODATA IN FRIGIDER

2. Multi oameni stranuta dupa ce fac sex. Cercetatorii banuiesc ca acest lucru are legatura cu modul in care sistemul nervos parasimpatic functioneaza. Acesta are rolul de a echilibra ritmul cardiac, digestia si tesuturile si fluidele strans legate de excitare.

3. Viteza cu care se manifesta un stranut te surprinde. In 1950 un biolog de la Harvard pe nume William Firth Wells a estimat ca un stranut are o viteza de 100 de metri/secunda, asta inseamnand 224 m/h. Aceasta estimare pare acum exagerata, insa in orice caz aceasta viteza nu are cum sa fie mai mica de 10 m/h. Asta a demonstrat un studiu efectuat recent in cadrul emisiunii MythBusters.

4. Poti stranuta in somn. Cand stai intins, membranele mucoase din nas se umfla iar asta te face mai sensibil la particulele de praf din jur. Totusi, in faza cea mai profunda a somnului nu functioneaza decat muschii ochilor, asa ca nu exista sanse sa stranuti in aceasta faza.

Sursa foto: seedtofeedme.blogspot.com

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top