Stiri
Marturia unei supravietuitoare de la Cernobil. Exodul din calea radiatiilor
Olga Tarnovska avea 9 ani cand s-a produs catastrofa de la Cernobil. Astazi, in varsta de 39 de ani, femeia relateaza teroarea prin care a trecut atat ea cat si familia in urma declansarii alertei rosii dupa ce accidentul de la centrala atomoelectrica se dovedea a fi mai mult decat un incident.
Olga are probleme cu tiroida, ca majoritatea celor care au trait in zona Cernobil. Radiatiile au produs o serie de boli si de noi tulpini de virusuri, cele mai multe persoane acuzand cancere ciudate si alte boli cronice tratabile cu greu. Familia Tarnovska traia la 3 kilometri de locul unde s-a produs accidentul, iar consecintele incidentului au fost mult mai grave decat si-ar fi putut imagina o copila de 9 ani.
FOTOGRAFIILE GROAZEI. 30 de ani de la Cernobil
DOCUMENTAR: DEZASTRUL DE LA Cernobîl
„Oamenii nu s-au ocupat de noi in primele zile. Guvernul ne-a relocat in case care erau destinate altor persoane. Toti ne priveau ca si cum am fi avut ciuma. Era un climat foarte ostil”, marturiseste Olga pentru poralul infobae.com. Cea mai mare durere pentru un copil de 9 ani este sa paraseasca locul copilariei. Olga se gandea la toate momentele pe care nu le mai poate repeta, insa situatia era mai grava de atat. O singura ora daca mai ramanea acolo, murea.
Cateva luni mai tarziu, tatal fetei, Vladimir, s-a intors la locuinta lor parasita ca sa recupereze macar albumele de familie. Pozele nu mai erau. Casa era complet golita. Parea un hambar parasit, isi aminteste Olga. ‘Din punctul meu de vedere, responsabilii pentru catastrofa de la Cernobil erau guvernantii acelor vremuri.
Ucraina trebuie sa isi continue programul nuclear, dar nu fara masuri de protectie serioase. Sunt constienta de importanta centralelor nucleare din tara mea pentru afirmarea independentei fata de Rusia, insa trebuie sa ne gandim ca oricand se pot produce astfel de accidente”, mai spune Olga.
Olga isi aminteste ca guvernul mintea populatia in legatura cu consecintele reale ale catastrofei: „Occidentul a acordat mai multa atentie evenimentului de la Cernobil decat Uniunea Sovietica. Ne-am dat seama de asta peste ani. Oamenii ne tratau ca pe niste arici; fugeau de noi de teama sa nu ii contaminam. A fost foarte greu sa gasim un loc unde sa locuim o perioada”.