Stil de viata
Cand nu ai voie sa te impartasesti
Cand nu ai voie sa te impartasesti si cand este bine sa o faci? Exista perioade sau momente din an prielnice pentru aceasta sfanta taina? Iata cateva lucruri de stiut din invataturile parintilor Cleopa si Ilarion Argatul.
Parintele Cleopa spunea ca nu exista interdictii foarte mari in privinta Impartasaniei. Acestea tin mai mult de oranduiala bisericeasca si de canoanele date de preoti. „Cine are viata curata, neprihanita; cine are stiinta gandului sau curata, cine nu are impedimente canonice si este dezlegat de duhovnic, poate sa se impartaseasca, iar cine nu este marturisit si dezlegat de duhovnic si n-a facut canonul dat, nici nu se poate apropia de impartasanie”, spunea parintele Cleopa, conform sfaturiortodoxe.ro.
Persoanele grav bolnave, care nu pot consuma vin sau prescura din cauza regimului strict, pot fi dezlegate prin canon, insa acestora le sunt iertate pacatele deoarece se afla in suferinta, mai spun sfintii parinti. Nu te poti impartasi, de asemenea, la finalul postului daca nu ai tinut macar 3 zile de post.
Tot legat de taina spovedaniei si a impartasaniei, exista cateva lucruri importante de mentionat. Parintele Ilarion Argatul spunea ca inainte de Sfanta Impartasanie, fiecare crestin trebuie sa se pregateasca temeinic, cu post si rugaciune.
Sunt interzise relatiile amoroase cu 7 zile inainte de impartasanie si 3 zile dupa. De asemenea, in ziua impartasaniei nu ai voie sa mananci nimic pana la momentul liturgic si nici doua ore dupa ce ti s-a incredintat trupul si sangele Mantuitorului.
Taina impartasaniei nu are valoare daca nu este facuta macar in unul din cele 4 mari posturi: Postul Pastelui, Postul Craciunului, Postul de Sfanta Maria si cel dedicat Sfintilor Petru si Pavel. In posturile cele mai mari de peste an, al Pastelui si al Craciunului, crestinii se pot spovedi si impartasi de doua ori. Femeile gravide se pot impartasi mai des, din 40 in 40 de zile, pentru intarirea sarcinii.
Copiii intre 5 si 7 ani se impartasesc fara spovedanie, iar cei peste 7 ani tin post la fel ca si parintii. De asemenea, nu se pot spovedi si impartasi femeile care au ruj pe buze, conform canoanelor descrise de Ilarion Argatul. Este interzisa, de asemenea, impartasania acasa.
BONUS: De ce nu trebuie să poarte femeile pantaloni în biserică
Atunci când merg la biserică, femeile nu trebuie să poarte pantaloni. Este o regulă pe care unele femei o respectă, pe când altele o încalcă. Din rândurile de mai jos afli de ce nu trebuie să poarte femeile pantaloni în biserică.
De ce nu trebuie să poarte femeile pantaloni în biserică
Se știe că femeile trebuie să poarte în biserică o fustă lungă. De asemenea, este bine ca ele să aibă capul acoperit. În plus, nu trebuie să fie machiate atunci când merg la biserică. Însă, nu toate doamnele și domnișoarele țin cont de lucrul acesta. Mai mult decât atât, ele trebuie să renunțe la bijuterii și să fie cât mai simple atunci când merg în casa lui Dumnezeu.
Motivul pentru care se impune o astfel de regulă este acela că ele pot atrage atenția bărbaților care participă la slujbă. De aceea, ei nu se mai pot concentra asupra lucrurilor care se întâmplă în casa lui Dumnezeu.
Atunci când merg la biserică, oamenii se roagă, speră ca păcatele să le fie iertate. În plus, trebuie să fie cu gândul la Dumnezeu și să uite de existența lucrurilor lumești.
Biblia, la Deutronom 22,5 menționează că: „Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.”
În plus, CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEŞMINTE BĂRBĂTEŞTI) spune: „Dacă vreo femeie, din asceză părută, şi-ar schimba îmbrăcămintea, şi în locul hainei femeieşti obişnuite, ar lua îmbrăcăminte bărbătească, să fie anatema.”
De aceea, femeile nu trebuie să poarte pantaloni când merg la biserică. Este bine ca ele să încerce să respecte această regulă. Nu este un lucru greu de realizat. Pur și simplu trebuie să aibă o vestimentație potrivită pentru astfel de situații.