Stiri
Superstitii despre pahare
Aparent sordidele pahare sunt inconjurate de statornice superstitii si credinte, poate tocmai datorita faptului ca sunt instrumentele prin care ne delectam cu apa cea de toate zilele, dar si cu bauturile alese din vremea sarbatorilor si petrecerilor.
In general, spargerea unui pahar este un semn norocos. Daca, insa, paharul este din sticla rosie, se anunta in viitor mari necazuri si probleme. Pe de alta parte, cine sparge un pahar de culoare verde se poate astepta la mari dezamagiri in viitor.
Superstitii despre pahare sparte
Toastul, adica urarea facuta la o masa, insotita de ridicarea unui pahar, isi are originea in antichitate, o perioada istorica in care era la mare moda otrava strecurata in bautura dusmanilor. Un toast, la finalul caruia se sorbea din pahar, reprezenta un semn de incredere sau buna credinta. In vechea Anglie, se punea in paharul destinat toastului o bucatica de paine prajita, astfel incat cel ce bea sa nu puna paharul jos pana cand nu ii ajungea pe buze acea paine.
Multe teorii si explicatii legate de obiceiul de a ciocni paharele au ajuns sa se puna de acord asupra ipotezei ca acest ceremonial ar proveni din Grecia antica, unde se credea ca prin acest gest exista sansa de a transmuta otrava eventual pusa in paharul tau in acela al persoanei cu care ciocneai.
Exista, totusi, o alta superstitie, ce statueaza ca prin ciocnirea paharelor sunt alungati demonii din preajma. Intr-o credinta si mai amuzanta, trebuie sa bei cat mai multe pahare de vin ori bere, pana cazi lat, pentru a scapa de spiritele rele ascunse in pacatoasa bautura!
In Coreea, se bea dintr-un pahar pana se goleste, apoi se scutura, pentru a alunga din el ultimele picaturi, recipientul fiind inmanat dupa aceea unui alt invitat, urmand a fi umplut din nou de catre gazda. In Coreea un pahar nu este niciodata reumplut pana cand nu este golit, in vreme ce in Japonia, se toarna in continuu in pahar, astfel incat acesta sa nu ramana gol niciodata.
Grecii obisnuiau sa sfarame paharele in bucati in timpul petrecerilor, iar evreii ortocsi le faceau tandari pe parcursul ceremonialului de nunta, avand credinta ca acest gest aduce noroc (Mazeltov!).
Citeste mai mult pe Diane.ro