Connect with us

Revistateo.ro

Ce se intampla cu pensiile in urmatorii 14 ani

Stiri

Ce se intampla cu pensiile in urmatorii 14 ani

Pensiile se vor calcula altfel de acum incolo, dupa ce presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a promulgat legea joia trecuta (n.r.: 14 iulie 2016). Legea a intrat in vigoare ieri, 17 iulie, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Legea prevede calcularea pensiei anticipate partiale, prin stabilirea ei in raport cu anii de cotizare peste limita maxima si nu printr-o reducere fixa de 0,75% pentru fiecare luna de pensionare anticipata. „Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare”, se arata in noua lege a pensiilor.

Pana la 16 iulie, pensiile se calculau diferit pentru persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele oraselor Baia Mare, Copsa Mica si Zlatna. Conform legii, reducerea varstei de pensionare cu doi ani, fara penalizarea stabilita pentru pensia anticipata partiala, este valabila pana la 31 decembrie 2030, adica in urmatorii 14 ani.

Titlurile de stat, accesibile pana pe 29 iulie. Ce trebuie sa faci ca sa iei bani

RYANAIR face angajari! Recrutarea are loc in trei orase: Bucuresti, Timisoara si Cluj

O alta modificare interesanta legata de pensii este cea ca notarii se pot asigura in sistemul public de pensii in baza contractului de asigurare sociala. Notarii pot alege sa-si completeze venitul asigurat.

Practic, pe intelesul tuturor, noua lege a pensiei anticipate creste pensia fata de vechiul mod de calcul. Pensia anticipata partiala poate fi ceruta cu maximum 5 ani inaintea implinirii varstei de pensionare. De noua lege a pensiei se vor bucura doar persoanele care intra in pensionare dupa data de 17 iulie.

Persoanele care au muncit toata viata in conditii speciale, in grupa I de munca, vor beneficia de o reducere a varstei de pensionare. Fractiunile de stagiu de cotizare in grupa I pot fi cumulate cu perioadele de stagiu realizate in conditii deosebite de munca.

Ca sa beneficieze de o astfel de pensie anticipata partiala, o persoana care a lucrat in conditii deosebite trebuie sa fi fost in campul muncii cel putin 6 ani.

Ce mai spune legea

„Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zone afectate de poluarea remanenta datorita extractiei si prelucrarii minereurilor neferoase cu continut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum si a emisiilor de amoniac si derivate, respectiv Baia Mare, Copsa Mica, Zlatna si Targu Mures beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta” , scrie in lege.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top