Stil de viata
Ce să nu faci de Sfântul Ilie ca să fii ferit de blesteme și furia naturii
Sfantul Ilie este unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, fiind ocrotitorul recoltelor si aducator de ploi si vijelii. El este praznuit in fiecare an la data de 20 iulie, data care coincide cu mijlocul sezonului pastoral. In traditi populara el este recunoscut ca fiind patronul soarelui si al zilelor caniculare de vara, cel care aduce si caldura puternica, dar si vijeliile cu tunete si fulgere.
De Sfantul Ilie se tin foarte multe traditii, obiceiuri si superstitii, mai ales in mediul rural. Ele exista inca din cele mai vechi timpuri si se respecta cu sfintenie si astazi. In aceasta zi sfanta toata lumea trebuie sa mearga la biserica cu mere si frunze de busuioc, nimeni nu munceste in gospodarie si nici la camp. Se spune ca cei care vor munci astazi pamantul nu vor avea parte de rod bun sau risca chiar sa fie trasniti de fulgerele trimise de Sfantul Ilie asupra lor.
CITESTE SI: TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL ILIE
CITESTE SI: MESAJE SI RUARI DE SFANTUL ILIE PENTRU FAMILIE SI COLEGI
Din aceasta zi si pana in 20 iulie nu se consuma mere, iar aceste fructe nu trebuie sa se bata unul de altul pentru ca in restul anului sa nu bata grindina. Cine duce astazi mere la biserica va avea parte pe lumea celalalta de mere de aur si de milostenia Sfantului Ilie.
Desi in ziua de Sfantul Ilie se da de pomana pentru sufletele celor morti (in special pentru copiii morti) si se tin praznice mari, persoanele care frac farmece sau vraji nu trebuie aduse la masa. Se spune ca mortii nu vor avea parte de pomana. Sfantul Ilie este cunoscut ca fiind un prooroc manios, motiv pentru ca Dumnezeu nu i-a spus niciodata cand este ziua sa de praznuire, de teama sa nu pedepseasca oamenii prea aspru. Cei care muncesc in aceasta zi sunt predispusi incendiilor, bolilor si pagubelor mari.
sursa foto: crestionortodox.ro