Connect with us

Revistateo.ro

CRAMPEIE DIN ISTORIE. De ce nu au participat parintii Reginei Ana la nunta cu regele Mihai

Inedit

CRAMPEIE DIN ISTORIE. De ce nu au participat parintii Reginei Ana la nunta cu regele Mihai

Nunta Reginei Ana cu Regele Mihai I al Romaniei a fost una destul de controversata. Parintii Reginei Ana, care ne-a parasit ieri la varsta de 92 de ani, au avut interzis la nunta.

Intrucat Regina Ana era de religie catolica, iar Regele Mihai era crestin-ortodox, era nevoie de o dispensie din partea Papei Pius al XII-lea pentru savarsirea ceremoniei religioase si participarea familiei Principesei Ana de Bourbon-Parma la aceasta. Logodna dintre cei doi a avut loc la Londra, iar pe 30 decembrie 1947, imediat dupa logodna, a survenit abdicarea Regelui Mihai. Guvernul comunist i-a retras cetatenia romana lui Mihai I al Romaniei. Regina Ana nu a avut niciodata cetatenia romana.

Cum ar fi aratat Romania cu Regina Ana in fruntea tarii

Unde va fi inmormantata Regina Ana

Cine a fost Regina Ana

Cei doi s-au casatorit in exil, in luna iunie a anului 1948, la Atena. Singura conditie impusa de Biserica Catolica pentru acordarea dispensiei era ca viitorii copii ai cuplului regal sa fie botezati si crescuti in religia romano-catolica. Regele Mihai I al Romaniei a refuzat aceasta impunere pentru ca se considera ca viola statutul constitutional al monarhiei romanesti, care prevedea ca mostenitorii sa fie crestin-ortodocsi.

Regina-mama Elena, impreuna cu mama miresei, principesa Margareta a Danemarcei au prezentat situatia in fata Sfantului Scaun de la Vatican. Cronicarii vremurilor respective scriau ca principesa Margareta a batut cu pumnul in masa in fata Papei Pius si nu a reusit sa primeasca un raspuns pozitiv. Margareta a Danemarcei a invocat cazul principesei Giovanna a Italiei care s-a putut casatori cu regele Boris al III-lea al Bulgariei, de religie crestin-ortodoxa.

Cu toate aceste obstacole, cei doi nu au renuntat pentru nicio clipa la nunta lor. Papa Pius al XII-lea le-a interzis parintilor miresei sa participe la nunta. Astfel, la nunta celor doi a participat doar unchiul Reginei Ana, Erik al Danemarcei, fratele Margaretei. La ceremonie au participat doar persoane cu sange albastru de religie crestin-ortodoxa.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top