Prajituri
Prăjitura Maria – desert DULCE SI RAPID de Sfânta Maria
Prajitura Maria poate fi o varianta de desert pentru cei care sarbatoresc onomastica. Cu aceasta prajitura delicioasa si usor de preparat puteti va puteti indulci musafirii. Aveti nevoie de o mica sesiune de cumparaturi, putina rabdare, iar la final veti fi incantati de rezultat!
Citeste si: Rugaciune facatoare de minuni catre Maica Domnului
Citeste si: SFANTA MARIA. Traditii si obiceiuri – Adormirea Maicii Domnului – 15 august
INGREDIENTE
Blat:
– 10 oua
– 5-7 linguri faina
– 150 g zahar
– 5 linguri gris
– 50 g cacao neagra
– 3-4 linguri miere
– 50 ml lapte
– 200 ml ulei
– o jumatate de lingurita de sare
Mousse de ciocolata alba:
– 200 g ciocolata alba
– 350 ml frisca lichida
– 1 plic gelatina
Jeleu de visine:
– 1 compot mare de visine
– 6-8 linguri zahar
– 1 plic praf de budinca de vanilie
– 1 plic gelatina
Glazura:
– 200 g ciocolata amaruie
– 50 g unt
– 100 ml frisca lichida
Decor:
fulgi de ciocolata alba sau nuca de cocos
PRAJITURA MARIA- Mod de preparare
Incepem cu prepararea blatului. In primul rand avem nevoie de doua recipiente si separam galbenusurile de albusuri. Apoi, luam vasul cu galbenusurile, adaugam zaharul (150 g) pana cand observati ca acestea isi maresc volumul. In compozitia obtinuta adaugam cele 5-7 linguri d efaina, laptele (il turnal usor, putin cate putin), grisul, cacao, uleiul si mierea. Amestecam pana cand compozitia se omogenizeaza.
Luam cel de-al doilea recipient in care se afla albusurile, adaugam sare si cu ajutorul unui tel se bat tare. Dupa ce am obtinut o spuma, amestecam cele doua compozitii, dupa care impartim totul in doua. Si asa am ajuns la ultimul pas in prepararea blatului.
Tava in care vom coace blatul o tapetam cu hartie de copt. Apoi vom coace cele doua blaturi (aproximativ 15 minute fiecare). Cand sunt gata le punem deoparte la racit.
Cat timp asteptam ca blaturile sa se raceasca, incepem prepararea mousseului. Intr-un pahar de 100 de ml punem gelatina la hidratat. In tot acest timp, rupem ciocolata in bucatele si o punem in 50 de ml de frisca lichida pe aragaz, la foc mic pana se dizolva, apoi lasam crema deoparte la racit. Gelatina se dizolva la foc mic, pentru cateva minute, dar fara sa fiarba si o punem peste crema. Apoi amestecam si cu restul de 200 de ml de frisca.
Trecem apoi la prepararea jeleului de visine: La fel cum am porcedat la mousse, punem gelatina la hidratat in 100 ml de apa rece. Praful de budinca il amestecam cu 6-8 linguri de zahar si aproximativ 50 de ml din compot. Dupa ce le-ati amestecat bine, compozitia se pune la fiert cu compot, cu tot cu visine (curatate de samburi). Se pun pe aragaz la foc mic si se amesteca incontinuu pana se ingroasa compozitia. Dupa ce lasati cateva minute la racit adaugati gelatina (dizolvata si ea la foc mic).
Aranjarea prajiturii: Tava in acre au fost coapte cele doua blaturi o tapetam cu folie de plastic. Se ia un blat, se aseaza cu fata in jos, apoi punem jumatate de crema, un strat de jeleu, apoi restul de crema ci celalalt blat tot cu fata in jos. Dupa ce ati terminat, puneti tava intr-un loc sigur si racoros pana a doua zi. Apoi, se rastoarna pe un platou, se pune glazura din ciocolata. Cand s-a racit se presara fulgi de ciocolata si gata! Ati terminat!