Connect with us

Revistateo.ro

Sfantul Mucenic Miron este pomenit in calendarul crestin ortodox la data de 17 august

Stil de viata

Sfantul Mucenic Miron, pomenit la 17 august

Sfantul Mucenic Miron preotul a trait in Ahaia, pe vremea paganului imparat Deciu, fiind ighemon in acea tara Antipatru. El era de neam cinstit si bogat, bun la obicei si avand dragoste fierbinte catre Dumnezeu si catre oameni; si era cu toata viata placut lui Dumnezeu.

Citeste si: Parintele Nicolae Cristea explica semnificatia sarbatorii Adormirii Maicii Domnului

Iar in ziua Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, intrand Antipatru in biserica crestineasca ca sa prinda pe crestinii adunati si sa-i schingiuiasca, Sfantul Miron umplandu-se de ravna, a defaimat pe ighemon cu mustrari si l-a ocarat. Deci l-au prins, l-au chinuit cumplit si, spanzurandu-l de un lemn, l-au strujit cu unghii de fier si l-au ars cu foc. Si fiind aruncat intr-un cuptor incins, a iesit foc din cuptor si a ars 150 de slugi pagane, care stateau imprejur. Iar sfantul era pazit cu darul lui Hristos si binecuvanta pe Dumnezeu, stand viu si nevatamat in mijlocul cuptorului. Si se vedeau in vapaie sfintii ingeri inconjurandu-l si prefacand focul in racorire.

Apoi, cuptorul stingandu-se si sfantul iesind din el fara vatamare, il sileau sa se inchine idolilor. Si nesupunandu-se el, ighemo-nul a poruncit sa-i jupeasca pielea de pe dansul in curele, de la umeri pana la picioare. Iar mucenicul, rupand o curea de pe sine, a aruncat-o in fata ighemonului. Deci iarasi a fost strujit cu unghii de fier peste trupul cel jupuit, apoi s-a dat fiarelor spre mancare, dar sfantul a ramas nevatamat de ele. Si vazandu-se ighemonul Antipatru rusinat de Miron, rabdatorul de chinuri al lui Hristos, s-a umplut de manie si de nebunie si s-a ucis singur cu mainile sale, pierind cu sunet si dandu-si necuratul sau suflet diavolilor in iad spre vesnica munca.

Iar Sfantul Mucenic Miron a fost dus in cetatea Cizicului si acolo, taindu-i-se capul, s-a sfarsit, dandu-si sfantul sau suflet in mainile lui Dumnezeu. Deci, luand cununa muceniceasca, a intrat intru bucuria Domnului sau.

INVATATURA SFANTULUI VASILE PENTRU ACEASTA ZI

Vadit lucru este ca multi oameni, astazi, nu se mai ingrijesc de pazirea poruncile Mantuitorului, ci se supun mai mult obiceiului si poruncilor omenesti. Pentru ca, a petrece prin munti si prin pustietati, a se zavora pe sine in inchisoare, si manca o data pe zi, si in tot chipul a se feri de paine si de apa, si a purta haine aspre de par, si a-si infasura trupul sau cu fier, si a umbla descult, si a se culca pe pamant, si a fugi de vorba multa, toate acestea sunt predanii bine asezate de Sfntii barbati, Datori sunt, insa, cei ce fac acestea, mai intai, sa pazeasca poruncile Domnului, adica: indelunga-rabdare, adevarul, gandul smerit, infranarea, neaducerea aminte de rau, neimpatimirea pentru cele de aici, credinta si dragostea cea nefatarnica, fara de care cu neputinta este sa placem lui Dumnezeu.

Citeste continuarea AICI!

Sursa foto: doxologia.ro

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top