Connect with us

Revistateo.ro

Bullying - un fenomen si in Romania. Semne ca puiul tau sufera la scoala

Stil de viata

Bullying – un fenomen si in Romania. Semne ca puiul tau sufera la scoala

Fenomenul bullying este dezbatut in lumea intreaga. UNICEF lupta impotriva acestei probleme care exista de cand e lumea numai ca, odata cu evolutia tehnologiei, acesta a devenit mai vizibil.

Curtea scolii este un micro-univers social unde copiii primesc lectii de viata destul de dure. Elevii simt nevoia de validare, de acceptare, iar bullying-ul este acel comportament ostil prin care o persoana este exclusa si umilita, tachinata, batjocorita intr-un cerc restrans sau unul mai mare de persoane.

Bullying: semne ca puiul tau este umilit la scoala

Au existat numeroase cazuri in lume in care copii de 12, 13 ani sau si mai mici s-au sinucis pentru ca erau bataia de joc a celor mai mari din scoala sau a celor mai ‘smecheri’ din clasa.
17% din copii sunt expusi acestui fenomen, iar el este prezent si in Romania.

1. Copilul tau omite sa iti spuna cum a decurs ziua la scoala?

Psihologii care lucreaza pentru UNICEF sustin ca acesta este primul semn ca scoala este pentru el un calvar. Verbalizarea unei actiuni este primul pas pentru a evidentia realitatea. Majoritatea copiilor refuza sa vorbeasca despre umilintele primite la scoala pentru ca au invatat sa traiasca cu teama si au impresia ca parintii nu ii pot ajuta. Acestia nu vorbesc deloc despre ce se intampla cat timp sunt plecati la studii.

2. Observi schimbari comportamentale bruste?

Copilul care sufera la scoala isi va schimba comportamentul gradual. Daca ieri era un pusti extrovertit, mereu cu zambetul pe buze si azi este retras si vorbeste monosilabic, e semn ca ceva se intampla cu el la scoala.

3. Prezinta simptome psihosomatice

Un copil care este batjocorit la scoala poate acuza dureri frecvente de stomac, ameteli, dureri de cap sau oboseala excesiva. Aceste simptome pot fi cauzate de comportamentul umilitor la care este expus zi de zi cand profesorii nu sunt prezenti.

4. Copilul tau isi pierde orice vis?

Cand sunt mici, copiii isi doresc tot felul de lucruri. Au vise, au tinte de atins, au idealuri. Daca, dupa ce ajunge la scoala nu mai este entuziasmat de absolut nimic in viata, cineva l-a facut sa se simta inutil.

5. Are rezultate proaste la scoala, desi este un copil inteligent

Bullying-ul isi pune amprenta asupra invataturii. Daca este un elev care invata extaordinar, iar cei din clasa il invidiaza si il jignesc la fiecare ocazie, interesul fata de carte va disparea pentru ca se va simti un ciudat.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top