Retete
Secretul muraturilor fara sare sau conservanti, pastrat intr-un sat
Secretul muraturilor fara sare sau conservanti, pastrat intr-un sat
Secretul celor mai bune muraturi
Apa, care are o concentratie foarte ridicata de sare, izvoraste de sute de ani pe un camp din apropierea satului. Iar produsele astfel preparate nu sunt doar „bio”, ci au si un gust deosebit.
In satul Ocnisoara din judetul Alba, localnicii au renuntat la sarea iodata din magazine si folosesc in gospodarie apa sarata de la un izvor din apropiere. Sotii Oprita folosesc acesta saramura de cand se stiu. Spun ca apa are o concentratie foarte mare de sare.
Marta Oprita: “Tot ce pui – curechi, castraveti – tot ce pui nu se inmoie. II foarte sarata apa, asa nu o poti gusta ca ii prea sarat si bagam asa”
Telemeaua maturata in saramura naturala are un gust aparte, spun localnicii. Vestea izvorului cu apa sarata i-a facut si pe locuitorii satelor invecinate sa vina sa se aprovizioneze cu apa care inlocuieste sarea. Cu totii o folosesc pentru muraturi, telemea si chiar pentru tratament. Pana si aluatul de paine e facut cu aceeasi apa sarata.
Altii folosesc apa pentru tratament. „Zece minute stau si iara ma mai ung o data”, spune un localnic “ e sarat, dar nu stiu ca mai are ceva.” Oamenii sustin ca este un fel de apa termala, care ajuta la reumatism, dar si la durerile de cap.
Satenii isi amintesc ca pe vremuri trebuia sa plateasca pentru a lua saramura. Acum, oricine ajunge in zona isi poate duce acasa apa speciala.