Inedit
Durerile de urechi il chinuiau, asa ca a mers la medic. Acesta a ramas uimit
Durerile de urechi sunt printre cele mai puternice dureri cu care se poate confrunta o persoana, iar povestile celor care au experimentat aceasta senzatie le-au dat multora fiori, iar un tanar a trait pe pielea lui o poveste incredibila.
Se stie faptul ca urechile sunt extrem de sensibile si ca este nevoie de o igiena riguroasa pentru a le mentine tot timpul curate.
Din cand in cand, medicii recomanda o vizita la ORL pentru o curatare temeinica a urechilor si pentru eliminarea binecunoscutelor dopuri de ceara.
Curatarea nu este de ajuns in fiecare zi, iar Stephen Berg a trait-o pe pielea lui. Aceasta isi simtea urechile infundate, asa ca a mers la medic pentru a vedea ce se intampla cu el si de ce auzul ii devine din ce in ce mai slab si durerile de urechi sunt mai ascutite.
Medicul i-a aplicat procedura standard, cu un jet de apa care se aplica in ambele urechi pentru a indeparta dopurile de urechi.
Imediat dupa ce a inceput sa introduca apa, un “monstru” de ceara si-a facut aparitia. Imaginea dezgustatoare pentru multi a devenit virala pe internet, unde multe persoane apreciaza astfel de imagini.
Cand simtim ca avem urechile incarcate sau avem senzatia de mancarime, deseori folosim aceeasi metoda pe care o folosim cu machiajul, luam un betisor de vata si curatam ceara din urechi (cerumenul).
Curatarea urechilor in acest mod poate fi periculoasa, iar multi ajung la medic cu dureri ingrozitoare, de la timpane perforate si pana la sangerarea urechilor.
Ranirea datorita utilizarii betelor de urechi este principalul motiv pentru care oamenii ajung la ORL-ist. Exista situatii in care de la o simpla folosire a betigaselor de urechi s-a ajuns pana la interventii chirurgicale pentru a remedia raul facut.
Doar canalul deschis al urechii produce ceara. De aceea, este cel mai probabil ca aceasta va cadea singura. Ceara din urechi ofera o protectie naturala contra prafului si apei, insa producerea unei cantitati excesive de ceara trebuie supravegheata si eventual observata de un medic.
Ce spune ceara din ureche despre sanatatea ta
Ceara din ureche iti poate oferi informatii legate de sanatate. Desi nu este un subiect pe care il abordezi in conversatiile de zi cu zi, ar trebui sa stii totusi anumite lucruri in legatura cu acest lucru.
Legatura dintre ceara din ureche si sanatate
Ceara din ureche previne infectiile. Impiedica bacteriile si mizeria sa intre in ureche. Insa, pe langa acest rol de aparare, iti poate da indicii in legatura cu starea de sanatate.
Ceara galbena, umeda si lipicioasa. Este cel mai intalnit tip de ceara de urechi in randul adultilor. Textura aceasta impiedica uscarea canalului urechii, care altfel ar provoca mancarimi.
Ceara de culoare gri. Nu trebuie sa intri in panica daca aceasta culoare pe betisoarul de urechi. Este rezultatul procesului natural de curatare a urechii. Dar, daca ceara este uscata si sfaramicioasa si simti mancarimi in zona urechii, atunci ar putea fi vorba despre o eczema. In astfel de cazuri, cel mai bine este sa mergi la medic.
Galben deschis. Este o culoare des intalnita in cazul copiilor. In cazul lor, ceara de urechi este mai abundenta, insa pe masura ce inainteaza in varsta cantitatea acesteia incepe sa scada.
Ceara lipicioasa si neagra. Este un indiciu al faptului ca transpiri mai mult decat de obicei. Insa nu trebuie sa intri in panica pentru ca este ceva normal si sanatos.
Ceara inchisa la culoare si densa. Cand esti stresat sau suferi de anxietate, va fi produsa mai multa ceara de urechi. La fel se intampla si daca transpiri. Ceara in exces te poate impiedica sa auzi bine. De aceea este important sa iti cureti urechile cat mai des daca intampini astfel de probleme.
Ceara uscata, alba si subtire. Nu trebuie sa intri in panica, deoarece este perfect normala. Nu indica o problema de sanatate.
Ceara neagra sau maro inchis. Nici in acest caz nu este vorba de o problema medicala. Pur si simplu indica faptul ca a fost produsa mai multa ceara, poate din cauza stresului sau din alte motive. Sau inseamna pur si simplu ca a fost in ureche mai mult decat ar fi trebuit. Si, cand este indepartata si intra in contact cu oxigenul, culoarea se va inchide.
Ceara umeda si fluida. Este normal ca din cand in cand sa iasa ceara din urechi. Face parte din procesul de curatare. Dar, daca observi o cantitate prea mare, sau daca apare si infectia sau chiar sangele, atunci trebuie sa mergi la medic imediat. Poate fi vorba despre o problema a timpanului. Ar putea fi perforat.
Ceara cu sange. Ceara mai veche poate arata precum sangele uscat. Dar, daca observi sange in ceara de urechi, cel mai bine este sa mergi imediat la medic pentru ca timpanul ar putea fi perforat.