Inedit
Un bebelus s-a nascut cu o afectiune rara: „Nu arata deloc precum un nou-nascut”
O femeie a dat nastere unui bebelus care a uimit intreaga lume medicala si care a devenit astazi un caz real al celebrului film “The curious case of Benjamin Button”, din cauza afectiunii de care sufera.
Bebelusul s-a nascut cu boala numita progerie. Fata de cazurile obisnuite, bebelusul nascut in districtul Magura, Bangladesh, i-a uimit chiar si pe medici.
Unul dintre medici, care l-a tratat pe nou-nascut a spus:
“Bebelusul nu arata deloc precum un bebelus abia nascut. Sunt semne proeminente ale imbatranirii, precum ridurile excesive si pielea ingrosata”, a dezvaluit medicul, potrivit The Sun.
Progeria este o boala genetica progresiva grava, caracterizata prin aparitia brusca a semnelor de imbatranire, inca din copilarie.
Copiii afectati de acest sindrom pot arata normal la nastere si in primii doi ani de viata, insa dezvoltarea lor este mai lenta si nu cresc in greutate conform parametrilor obisnuiti.
Pacientii cu progeria au trasaturi fizice specifice, printre care se numara ochii proeminenti, nasul si buzele subtiri, barbie de mici dimensiuni si urechi proeminente. Aceeasi boala cauzeaza pierderea parului (alopecia), pielea imbatranita, anomalii articulare si subtierea stratului de grasime subcutanata. Boala nu afecteaza dezvoltarea intelectuala sau motorie, potrivit sfatulmedicului.ro.
Cu toate acestea, parintii sunt extrem de incantati ca sunt parinti si nu le pasa de faptul ca micutul va fi marginalizat de catre cei din jur.
Cazul le-a reamintit celor care l-au vazut pe bebelus de filmul “The curious case of Benjamin Button”, in care personajul principal, interpretat de catre Brad Pitt, se naste batran si, pe masura ce creste, intinereste si regreseaza pana la stadiul de celula.
Din nefericire pentru bebelusul nascut in Bangladesh, acest lucru nu se intampla si in realitate. Pacientii diagnosticati cu progeria ajung sa traiasca, in general destul de putin si nu ajung la maturitate.
Sindromul Hutchinson-Gilford Progeria este foarte rar, incidenta sa fiind de 1 la 4 milioane de nou-nascuti in intreaga lume. Peste 130 de cazuri au fost consemnate in literatura de specialitate de cand boala a fost descrisa prima oara, in anul 1886.