Connect with us

Revistateo.ro

Sanatate

Emotiile si obezitatea

Chirurgia bariatrica are multiple avantaje: pe de o parte, cei care apeleaza la ea devin mult mai sanatosi, iar pe de alta parte isi recastiga controlul asupra propriei vieti.

„Odata cu scaderea considerabila in greutate, incep sa dispara bolile asociate obezitatii si, in paralel, revin tonusul si increderea de sine, pe care le-au pierdut din cauza excesului ponderal. Auzim, apoi, din ce in ce mai des si mai sincer: , sau ” ne spune Prof. Dr. Catalin Copaescu.

Procesul acestei renasteri incepe odata cu decizia intrarii in programul de chirurgie metabolica. La inceput, stingheri sau reticenti, curiosi sau impinsi de la spate de altii, pacientii recunosc ca au o problema, fie ea de sanatate sau estetica. Oamenii vin in spital avand un sentiment de vina sau de rusine fata de ei insisi sau de cei din jurul lor, dar mai ales fata de ceea ce au ajuns sa fie in prezent. Ei par mai degraba invinsi in lupta cu propriul corp, cu greutatile, cu stresul, insa cer ajutor medical specializat, asteapta solutii pentru problema lor.

Din momentul in care iau decizia de a apela la chirurgia bariatrica, pacientii incep sa-si construiasca speranta de mai bine, de frumos, de normalitate si de prelungire a vietii. „Regasirea propriei fiinte devine o motivatie foarte puternica, iar echipa medicala incepe rezolvarea problemei, investind in acest demers profesionalismul si standardele de excelenta asumate” adauga Catalin Copaescu.

Dupa operatiile bariatrice, pacientii incep sa traiasca alte emotii, cele ale noii vieti, in care incep sa simta efectele pozitive ale deciziei lor. Astfel, ei pierd kilogram dupa kilogram si puncte la glicemie, increderea in propria persoana creste, depresia dispare, devin tot mai fericiti. „Omul pe care la inceput il gaseam timid, timorat sau negativist, incepe sa se transforme. Devine mai zambaret, mai vesel, se imprieteneste cu cantarul, cu oglinda, se imprieteneste mai presus de toate cu sine insusi. Si aceasta este si satisfactia noastra, a medicilor, cand ii vedem mai increzatori in ei”, completeaza domnul doctor.

La un an dupa operatiile bariatrice, fostii pacientii sunt deja alti oameni. Se poate spune ca toti acesti oameni isi recastiga independenta, incep sa experimenteze o stare de bine diferita de cea pe care o cunosteau pana acum. Ei relationeaza mai mult cu semenii, se reintegreaza social in grupurile de unde s-au autoexpulzat sau de unde au fost expulzati din cauza kilogramelor in plus.

Procesul dezvoltarii personale este, la randul lui, unul impresionant. Fostii pacienti obezi, ajunsi la o greutate normala, incep sa-si valorizeze propriul corp, sa-si identifice noi interese si prioritati, sa fie admirati si sa obtina succes profesional, traindu-si astfel din plin cea de-a doua sansa la viata. Iar cel mai important, incep sa aiba din nou incredere in ei.

Bariatrie.ro adreseaza toate aceste probleme cauzate de kilogramele in plus si explica solutiile chirurgicale propuse de bariatrie. Portalul a fost creat din dorinta de a imprieteni sistemul chirurgical bariatric cu cei aflati in nevoia de a scapa de obezitate, dar si de toate celelalte probleme medicale declansate de obezitate, precum infertilitatea, diabetul zaharat de tip 2 si multe altele. Tot aici, puteti citi povesti ale pacientilor care au ales sa isi schimbe viata si sa isi imbunatateasca sanatatea cu ajutorul bariatriei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top