Connect with us

Revistateo.ro

Life

Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii! Nu fa asta azi pentru o sa ai GHINION tot anul viitor

Pe cinci noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna.

In aceasta zi Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca mijlocire pentru toti cei adormiti, atat pentru dreptii care au murit impacati cu Dumnezeu, cat si pentru cei ce au murit pe neasteptate si fara pregatirea necesara.

In spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi. Simion Florea Marian mentiona in lucrarea “Trilogia vietii“, “ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi“. Cuvantul “mosi“ vine de la “stramosi“, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul “mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei.

Din zilele de Mosi, amintim: “Mosii de primavara” (de Macinici), “Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), “Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), “Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

Citeste si: Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi

Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii

In zilele de Mosi, cate un membru din fiecare familie merge la biserică cu o coliva, o sticla de vin si aprinde doua lumanari. Gospodinele pregatesc atunci o colivă pe care o dau de pomana, bobul de grau reprezentand simbolul invierii trupurilor.

Citeste si: Traditii si obiceiuri de Sfantul Dimitrie, Izvoratorul de Mir
In aceasta zi, crestinii ortodocsi se roaga pentru cei morti crezand ca, prin rugaciuni, sufletul va ajunge la Judecata Universala intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup. In ziua acestei praznuiri, care se desfasoara in biserici si ecoul ei ajunge la portile cerului, este esentiala prezenta noastra la slujba, cu credinta si in deplina liniste.

Inainte de a afla ce traditii si obiceiuri se respecta, iti spunem ce nu e bine sa faci in aceasta zi:

1. Nu uita sa ii servesti pe cei care trag pragul casei tale cu vin si coliva, in cinstea persoanelor care s-au dus dintre noi. Coliva trebuie sa fie facuta din boabe de grau, semnificand trupul celui adormit.

2. Nu e bine sa speli haine in aceasta zi si nici sa depui alte munci. Se considera lipsa de respect fata de cel adormit. In aceasta zi, spiritele celor plecati coboara printre noi pentru a fi impreuna cu cei dragi, iar daca noi suntem ocupati si ii ignoram, acestia se vor supara si ne vor bantui toata viata.

3. Nu ai voie sa ceri bani imprumut in aceasta zi. Se spune ca banii imprumutati de Mosii de Iarna vor fi folositi pentru pagubele materiale si pentru medicamente.

Mosii de toamna. Obiceiuri si traditii

Se spune ca cine respecta traditiile de mosii de toamna, va avea noroc si sanatate in lunile urmatoare. Ofrandele sunt de ajutor celor adormiti pentru iertarea pacatelor. Cei care au posibilitatea, este bine sa imparta si cate patru sau sase pachetele care sa contina si masline, asemanate de Hristos cu sufletul omului.

Pentru praznicul Mosilor de toamna se pregatesc toti crestinii, bogati sau saraci, după posibilitatile sale materiale. In aceasta zi se duc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, colaci, vin, pachete cu alimente, flori si lumana.ri.

1 Comment

1 Comment

  1. OLTEANU ANGELO

    2016-11-05T09:55:12+02:00 at 2016-11-05T09:55:12+02:00

    Asa ne amintim de cei dragi noua care nu mai sant printre noi amintire vie in inima noasttra

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Life

To Top