Dieta si Sport
Adevarul despre paine si gluten
Nutritionistul Mihaela Bilic a vorbit recent despre ce inseamna cu adevarat renuntarea la paine si cat de periculos este in mod real temutul gluten.
In ultima vreme s-a tot vorbit despre intoleranta la gluten, o problema destul de serioasa, insa, ca de obicei, opinia publica tinde sa exagereze cand abordeaza subiectul renuntarii la paine. Iata ce sustine Mihaela Bilic.
Pana acum stiam ca dulciurile ingrasa, deci trebuie sa le mancam rar. Pana acum stiam ca painea multa ingrasa, deci trebuie sa mancam putin. insa chiar nu stiam ca trebuie sa mancam si fara gluten. Asa, doar pentru ca e la moda.
Cine e glutenul? O proteina din cereale. Ce face ea? Hraneste si satura. De ce sa o eliminam din dieta? Pentru ca poate da intolerante digestive. insa „poate” nu inseamna „sigur/obligatoriu” Si nici nu trebuie sa eliminam glutenul preventiv, doar pentru a evita eventuale/probabile probleme.
CITESTE SI: Semne ca esti intoleranta la gluten si ce inseamna asta
CITESTE SI: Nutritionistul Mihaela Bilic critica slabitul prin efort fizic intens
Trist este ca exista oameni cu reala intoleranta la gluten, extrem de rara ca frecventa si extrem de grava ca manifestari. Aceste persoane sunt obligate sa se fereasca de orice urme de cereale sau fainoase, fenomenul inflamator care apare la contactul cu ele este dramatic. Insa cine sufera de aceasta boala celiaca stie ca nu poate consuma cereale, nu are de ales. Trist este ca persoane sanatoase aleg sa elimine glutenul din alimentatie fara niciun motiv. Nu slabim fara gluten si nu ne imbolnavim de la gluten.
Nu inteleg de ce am devenit cu totii intoleranti la gluten, desi eu n-am intalnit in toata cariera mea decat 2 cazuri de boala celiaca.
E la moda sa cumparam produse fara gluten (chiar daca nu avem nevoie)si tot la moda e sa mancam orez si quinoa pentru ca nu au gluten. Daca e de dragul diversitatii, de acord, puneti pe lista si mamaliga stramoseasca si hrisca demult uitata, tot fara gluten si ele. insa sa renuntam la faina de grau si secara, la pastele fainoase si sa reinventam produsele de panificatie, patiserie si cofetarie doar pentru a fi fara gluten mi se pare absurd. Si pagubos, cheltuiala inutila, beneficii iluzorii.
Exista oameni care si-ar dori un colt de paine. si nu pot, bolnavii fiind. si exista multi oameni care isi interzic un colt de paine. Desi pot, sanatosi fiind”, a scris nutritionistul pe Facebook.