Sanatate
Cat de sanatoasa e mancarea primita de copii la scoala
Nutritionistul Mihaela Bilic a vorbit despre cat de sanatoasa e mancarea primita de copii la scoala, adica acel pachet pe care statul il ofera elevilor.
„Un copil trebuie sa manance din tot. O alimentatie sanatoasa presupune o alimentatie diversificata. De dragul copilului, ar trebui sa gatim simplu, sa punem accentul pe lucruri preparate in casa decat pe ceva ambalat. La copii nu avem probleme de sanatate, nu avem problema carentei de proteine. Mai degraba avem prea multa mancare, iar atunci cand un copil mananca prea mult, trebuie sa faca miscare.
Copilul este in crestere si are nevoie de o alimentatie cat mai diversificata si nu de una dietetica. Nu putem creste din fructe si legume. Nu recomand meniuri mamelor. (…) Natura nu cere de la noi perfectiunea. In 80% din timp trebuie sa facem lucrurile cat de bine putem, iar 20% din timp trec neobservate (regula 80-20).
Despre sucul de fructe si dulciuri
Din pacate, sucul de fructe nu satisface cum ar satisface un desert. Cele mai recomandate deserturi sunt cele pe baza de lapte: gris cu lapte, orez cu lapte. Lactoza aceea este dulce. Fructele sunt desertul super-natural, foarte usor de consumat. Pot fi consumate si prajiturile, dar doar de cateva ori pe saptamana. O alta varianta de desert banal este o felie de unt cu gem sau o clatita.
Laptele este un aliment de baza si il digeram la orice varsta. Noi secretam lactaza la orice varsta. Este o chestiune de practica si antrenament. Populatiile nordice care consuma aproape zilnic lapte nu au intoleranta la lapte. Noi in Romania am avut lapte si am crescut cu lapte. In Franta, de pilda, exista un slogan care spune ca oamenii sa consume zilnic cel putin trei produse lactate.
Despre programul educational: lapte, corn si fruct
As spune ca la acest capitol de masura de educatie, de alimentatie publica, cu siguranta painea si laptele sunt alimente de baze. Ar fi bine ca aceste lucruri sa fie consumate cu adevarat de elevi. Copiii nostri, din marile orase, au acasa paine si lapte, insa nu consuma din aceste produse. Un corn si un paharel de lapte nu strica niciunui copil. Laptele trebuie ales cu 3,5% grasime, trebuie sa fie un lapte integral. (…)
CITESTE SI: Nutritionistul Mihaela Bilic critica slabitul prin efort fizic intens
Legumele sunt minunate, insa copiii nu cresc din legume. Avem nevoie de ceva care sa le aduca un plus. Daca fast-food inseamna un banal sandwich, acela nu e un fast-food. Ce este foarte important de inteles e ca nu a avea un lucru cumparat din coltul strazii e gresit, ci a le cumpara din lanturile mari de fast-food, pentru ca nu mai produc sandwichul respectiv din lucruri foarte clare”, a declarat Mihaela Bilic la Adevarul Live.
Mihaela Bilic s-a lansat o carte de nutritie pentru copii, „ABC de nutritie”, in care le ofera o serie de sfaturi pretioase parintilor.