Deserturi
Cum faci cel mai bun cozonac. Ce greseala sa nu faci, ca sa iasa ca la cofetarie
Toata lumea iubeste cozonacul proaspat si cald, insa multe bucatarese fac o greseala, iar cozonacul nu iese atat de pufos precum la cofetarie.
Nu ai nevoie de ingrediente speciale, ci de ingrediente proaspete si de putina atentie in prepararea lui. Persoanele care pregatesc pentru prima data cozonac trebuie sa fie atente la toti pasii si cozonacul va iesi bine din prima incercare.
Iata de ce ai nevoie pentru a-ti iesi cozonacul la fel de bun ca la cofetarie:
1 kg faina alba
50 gr drojdie
8 galbenusuri, la temperatura camerei
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
500 ml lapte
esenta de rom si vanilie
200 gr unt + plus 30 gr pentru uns tavile
3 linguri coaja de lamaie si portocala
300 gr zahar
2 linguri ulei
1 lingurita sare.
Cum faci cel mai bun cozonac. Ce greseala sa nu faci, ca sa iasa ca la cofetarie
Pentru umplutura:
300 gr zahar
8 albusuri batute spuma
3 linguri cacao
250 gr miez de nuca copt, macinat
esenta de rom.
Mod de preparare:
Intr-o cana cu lapte cald se pun 3 linguri din faina. Cand s-a mai racit, se adauga drojdia si o lingura rasa de zahar. Se amesteca, apoi se lasa sa creasca intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul. Galbenusurile se bat spuma cu zaharul intr-un castron adanc. Se adauga sarea, uleiul, esentele, coaja de lamaie si de portocala si 100 g de unt topit.
Maiaua se toarna peste galbenusuri. Se adauga laptele caldut si se amesteca. Faina se incorporeaza treptat si se framanta bine pana ce aluatul incepe sa se desprinda de pe maini. La final, se adauga restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se impatureste, sa prinda aer, pana se incorporeaza tot untul.
Vasul se acopera cu un servet sau cu folie alimentara si se lasa la crescut 50-60 de minute, pana isi dubleaza volumul, intr-un loc cldut, ferit de frig. Ese foarte important sa nu umble la vasul in care creste compozitia, caci rica sa dea inapoi.
Intre timp, se pregateste umplutura si se da drumul la cuptor, sa se incinga. Albusurile se bat spuma. Se adauga zaharul si se amesteca pana se intaresc. La final se adauga cacao, esenta de rom si nuca. Se omogenizeaza si se lasa sa se odihneasca.
Cand a crescut suficient, aluatul se imparte in patru parti egale. Pe un blat uns cu putin ulei se intinde cate o foaie de aluat, cu mainile, potrivita ca lungime cat sa incapa in tava de cozonac. Intr-un capat, pe lung, se intinde umplutura, apoi se ruleaza. Se pune in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. Se unge cu putin lapte si ou, se presara zahar si se mai lasa 20-30 de minute la crescut. Intre timp se pregatesc ceilalti cozonaci.
Cand si-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, dupa care se inteapa cu o scobitoare sau cu un pai din matura pentru a vedea daca mai ramane coca pe el sau daca este copt.
Citeste si: Prajitura cu mere
Ca sa nu dea cozonacii inapoi adica sa scada in volum, nu trebuie sa deschizi prea des cuptorul, ci sa astepti pana cand se rumenesc, iar mai apoi poti vede daca s-au copt suficient.