Stil de viata
De ce vorbim in somn
Una din cele mai frecvente intrebari la care oamenii de stiinta au cautat mereu un raspuns convingator este de ce vorbim in somn.
Sa vorbesti in somn nu e ceva anormal. E un fenomen care se intalneste peste tot. Vorbitul in somn se intalneste cel mai des in cazul copiilor (50% dintre cazuri) si in proportie de 5% in cazul adultilor, scrie huffingtonpost.com.
Un lucru cu care putem fi de acord este ca vorbitul in somn este o tulburare a somnului. Ea poate aparea in orice moment al noptii. Unele persoane se cearta in somn, in timp ce altele sa plang de anumite lucruri pe care doar ele le vad.
Vorbitul in somn nu are cauze medicale, dar poate duce la anumite afectiuni
Desi nu are cauze medicale, doctorii asociaza vorbitul in somn cu anumit stil de viata. Acesta implica un consum indelungat de alcool (in cazul adultilor), confruntarea cu stari frecvente de depresie sau fumatul intensiv inainte de culcare.
In cele mai multe cazuri analizate de medici si psihologi, adultii care vorbesc in somn se culca cu probleme nerezolvate. Temerile pe care nu le exprima se reflecta in somn. Vorbitul in somn poate deveni periculos daca individul nu se trezeste la timp. Acesta poate confunda realitatea cu visul atat de tare incat risca un atac de panica, mai ales daca se viseaza intr-o situatie neplacuta.
Asadar, principala cauza a vorbitului in somn este anxietatea. Lipsa de exprimare ori angoasele isi pun si ele amprenta asupra calitatii somnului. S-a mai constatat in urma unor numeroase studii ca daca trezesti o persoana care isi verbalizeaza dialogul imaginar ii faci rau. Aceasta nu mai poate adormi dupa aceea. Daca adoarme si continua sa vorbeasca in somn, este necesara vizita la medic.
Cum eviti vorbitul in somn
Exista cateva metode prin care putem evita vorbitul in somn, care poate afecta relatia cu partenerul de viata. De pilda, e bine sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora si sa nu reduci orele de somn. Anxietatea si starile depresive sunt hranite de stilul haotic de viata (alimentatie nesanatoasa, lipsa timpului liber, petrecutul multor in fata calculatorului etc). Acest stil isi pune amprenta inclusiv asupra calitatii somnului.
De asemenea, e bine sa bei ceai de tei sau de lavanda inainte de somn. Substantele active si relaxante din aceste plante iti vor asigura un somn odihnitor.