Connect with us

Revistateo.ro

Cat de mult s-au schimbat drepturile femeilor in 100 de ani

Inedit

Cat de mult s-au schimbat drepturile femeilor in 100 de ani

Acum 100 de ani, drepturile femeilor erau un lux. Nu puteau o serie de lucruri care astazi ni se par normale.

De la niste simple gesturi pedepsibile prin lege pana la implicarea in politica, femeile au avut mult de trudit ca sa se bucure azi de libertate. Chiar si asa, cu toate drepturile castigate, inca suntem departe de o lume ideala, o lume in care femeia sa conteze la fel de mult ca un barbat.

Drepturile femeilor: schimbari facute in 100 de ani

1. „Cand aveam 12 sau 13 ani si a aparut moda pantalonilor pentru femei, mama mea a venit acasa cu doua pereche. In acea zi, tata i-a spus ca nu va purta niciodata pantaloni de fata cu el.

Spunea ca numai barbatii poarta pantaloni”, isi aminteste poeta Claribel Alegria (nascuta in 1924), scrie BBC Mundo.

2. Dreptul la vot, o simpla iluzie

Femeile voteaza azi si este o normalitate. In urma cu 100 de ani, femeile din mai multe tari nu puteau vota. Tara in care femeile au votat pentru prima oara a fost Noua Zeelanda, in anul 1893, mai scrie BBC.

Australia, Finlanda, Norvegia si Danemarca au introdus votul pentru femei intre 1902 si 1915. Prima tara latino-americana unde femeile puteau vota a fost Uruguay (3 iulie 1927). In Romania, doamnele au putut vota in 1938 pentru intaia data.

3. Profesoara Helena Carreiras de la Institutul Universitar din Lisabona sustine ca femeile nu aveau voie sa participe la actiuni militare si diplomatice. In ciuda miturilor si legendelor legate de razboaie, femeile nu aveau nicio atributie cu adevarat. In tarile membre NATO, armatele nationale au inceput sa recruteze femei abia din 1970.

4. Femeile nu puteau baga divort la fel de usor cum se intampla azi. „Nu-mi pot aminti vreo tara care acum 100 de ani sa fi dat femeilor mai multa libertate in privinta divortului. Barbatii se puteau desparti legal mai usor”, sustine Stephanie Coontz, profesor emerit de istorie de la Evergreen State College.

CITESTE SI: SCRISOAREA unei femei abuzate. Marturisire DUREROASA: „Dupa ce am povestit familiei, m-am saturat sa aud aceste lucruri….”

Autoarea cartii „Marriage: A history” aminteste si situatia Spaniei, unde femeile puteau divorta doar dupa implinirea a trei luni de la casatorie, indiferent de motivele invocate. Cu alte cuvinte, puteau fi batute si agresate sexual ca legea nu le lasa se divorteze decat dupa 3 luni.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Inedit

To Top