Sanatate
De ce ne scade glicemia
De ce ne scade glicemia? De ce avem energie din plin si, deodata, ne trezim lesinati? Ce efecte produce zaharul in organism? Nutritionistul Mihaela Bilic are toate raspunsurile legate de glicemie.
„Fiecare celula din corpul nostru functioneaza cu energie, iar energia provine in principal din mancare. Si pentru ca nu putem fi conectati non-stop la o perfuzie cu mancare, iar corpul nostru are o nevoie constanta si permanenta de energie, natura a inventat ficatul. Marele sef de orchestra si responsabilul pentru supravietuirea noastra e ficatul.
Toate alimentele se absorb in vena porta, totul este dus la ficat, si apoi el transforma, regleaza, elibereaza, repartizeaza si controleaza tot. De el depinde compozitia constanta a tuturor nutrientilor care circula in sange (glucoza, acizi grasi, colesterol, aminoacizi etc.). Acestia vor fi apoi transportati spre celule.
Ficatul, marele sef al orchestrei
Ceea ce masuram cand facem analizele din sange nu reflectace am mancat, ci rezultatul muncii ficatului. Sangele nu este decat un loc de tranzit, un fel de distribuitor cu continut constant de nutrienti. Insa, furnizorul este ficatul, independent de faptele/mesele noastre!
Sa luam ca exemplu glicemia, adica nivelul glucozei (zaharului) din sange. Glucoza este singurul carburant cu care pot functiona celulele. Fara ea murim, insa nu sangele este rezervorul de glucoza al corpului, ci ficatul. Daca n-ar fi el, sa pompeze continuu glucoza in sange, am intra in hipoglicemie si am muri. Viata noastra nu depinde de ritmul meselor sau de tipul de mancare, ci de functionarea ficatului.
Glicemia este o constantasi inseamna in medie 1 gram glucoza la 1 litru de sange. Si pentru ca avem 5 litri de sange in corp, asta inseamna 5 grame de glucoza, echivalentul unui cub de zahar, adica numai 20 calorii!!
Un organism in repaus, adormit, consuma doar pentru metabolismul de baza, pentru supravietuire, de 40 de ori mai mult, adica 800-1000 cal/zi. Asta inseamna ca glucoza din sange nu ne-ar ajunge decat pentru 30 minute de somn sau 3 minute de activitate fizica!
CITESTE SI: Nutritionistul Mihaela Bilic: De ce branza nu este prietena dietei tale
Fara actiunea magica a ficatului am muri in cateva ore sau ar fi nevoie sa fim conectati permanent la o perfuzie cu glucoza, bine controlata si dozata. Slava Domnului ca avem un ficat si ca nu exista hipoglicemie… decat in capul nostru, dornic sa aiba un motiv ca sa manance nonstop!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.