Inedit
2016 se termina cu O SECUNDA in plus. Care sunt efectele
Anul 2016 se va termina cu o secunda in plus. Pe 31 decembrie se va adauga o secunda extra la cele 23 de ore, 59 de minute si 59 de secunde.
Durata zilelor si a noptilor, timpul, in general, depinde de rotatia Pamantului in jurul axei sale. Inventia ceasurilor atomice au definit scala de timp atomic mult mai precis. Aceasta secunda in plus este independenta de rotatia Pamantului, spun expertii, scrie europapress.es.
Cine a decis ca meritam o secunda in plus? Oamenii de stiinta francezi. Si nu vorbim aici despre asa-zisii oameni de stiinta despre care scrie tot Internetul, ci de expertii institutiei International Earth Rotation and Reference Systems Service din Paris. Aceasta institutie dispune de unul din cele mai importante observatoare astronomice din Europa.
Cercetatorii francezi au analizat miscarea de rotatie a Pamantului si au ajuns la concluzia ca anului 2016 trebuie sa i se adauge o secunda in plus. Aceasta decizie a fost cauzata de fenomenul disiparii energiei terestre prin intermediul fenomenului mareelor. Din 2000 incoace, este a cincea oara cand avem o secunda in plus. Acest lucru s-a mai intamplat in 2005, 2008, 2012 si 2015.
Ultima oara cand s-a adaugat o secunda in plus a fost pe 30 iunie 2015. Specialistii spun ca motivul pentru care se ajusteaza timpul este activitatea tectonica intensa din ultima vreme. Asadar, calamitatile care au avut loc in ultima perioada ne ofera o secunda in plus.
Cum ne afecteaza o secunda in plus?
Analizand anii precedenti in care s-a mai intamplat asta, trebuie precizat ca in 2012 serverele Amazon au fost blocate. Asadar, marirea timpului chiar si cu o secunda produce efecte nedorite in mediul virtual. Cu probleme de functionare s-au confruntat atunci si browserele de la Mozilla, Reddit si LinkedIn.
Aceasta problema apar din cauza inregistrarii duble a ultimei secunde din an. Trebuie precizat ca toate computerele folosesc Network Time Protocol pentru a se sincroniza cu ceasurile atomice.
CITESTE SI: Predictiile lui Mihai Voropchievici pentru 2017, dupa ce a spus ca Trump va castiga
Specialistii spun ca daca nu s-ar adauga aceasta secunda in plus, consecintele ar fi si mai grave. Tranzactiile la bursa ar avea de suferit, iar sistemele GPS vor da erori de zeci sau sute de metri.