Connect with us

Revistateo.ro

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului. Acesta a fost primul martir crestin si unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos.

Stil de viata

Sfantul Stefan. Obiceiuri si traditii

Sfantul Stefan este praznuit pe 27 decembrie, in a treia zi dupa Nasterea Domnului. Acesta a fost primul martir crestin si unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos.

Sfantul Stefan s-a aratat un aparator al credintei adevarate cu privire la persoana lui Hristos. Acesta a marturisit ca El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a nascut, a murit. Ca a inviat si S-a inaltat la ceruri pentru mantuirea noastra.

A fost acuzat ca a adus blasfemie lui Moise si lui Dumnezeu. Atunci cand Caiafa a intrebat daca cele ce se marturisesc despre El sunt adevarate, Sfantul Stefan a rostit o lunga cuvantare in care a aratat ca Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeti. A mai spus si ca iudeii sunt vinovati pentru uciderea Lui.

Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Dupa ce L-a vazut pe Mantuitorul Hristos, stand de-a dreapta lui Dumnezeu, s-a rugat pentru sine si pentru cei care il omorau.

„Doamne nu le socoti lor pacatul acesta” (Faptele Apostolilor VII, 59-60).

Locul uciderii Sfantului Stefan a fost in valea lui Iosafat. In vremea aceea cei care erau ucisi cu pietre nu puteau fi inmormantati in cavoul familiei.

Se presupune ca trupul Sfantului Stefan a fost pus in mormantul unui crestin. Moastele sale au fost descoperite in anul 415, atunci cand preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o intreita viziune. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria „chiliel”, care in limba ebraica inseamna „cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat, cel dintai dintre crestini, cununa muceniciei.

Obiceiuri de Sfantul Stefan

Oamenii care sufera de diferite afectiuni sau cei care nu sunt impacati cu rudele lor trebuie sa aduca in casa o icoana cu acest Sfant. Astfel problemele lor vor fi rezolvate mai usor.

In unele sate din Muntenia, gospodinele fac Painicile lui Stefan. Acestea sunt bucati rotunde de aluat, unse cu miere si coapte bine la vatra, cu gust de cozonac.

Gospodinele gatesc painicile de dimineata, apoi se duc la biserica din sat sa le sfinteasca. Dupa slujba, le impart copiilor sarmani din sat. Acest desert aminteste de modul in care a murit Sfantul Stefan (omorat cu pietre), painicile reprezentand chiar pietrele.

In alte zone se prepara mucenici, ca pe 9 martie. Acest gest aminteste de moartea lui muceniceasca.

In aceasta zi, in biserici se pomenesc crestinii care au murit in imprejurari dramatice. Se impart pachete cu alimente celor care poarta numele Sfantului Stefan.

Citeste si: Alimente pe care sa le pui pe masa de Craciun si de Revelion

Se mai spune ca persoanele care sunt certate trebuie sa se impace in aceasta zi.

Pe aceeasi tema

Rugaciune de Sfantul Stefan

Sfantul Stefan. Obiceiuri si traditii

Ce sa nu faci de Sfantul Stefan

Rugaciune pentru Sfantul Stefan, primul martir crestin

Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Stefan

MESAJE DE SFÂNTUL ŞTEFAN. Cele mai originale, amuzante şi inspirate urări de SFÂNTUL ŞTEFAN

Sfântul Ștefan, 27 decembrie, tradiții și obiceiuri

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top