Connect with us

Revistateo.ro

Stil de viata

Interviu Laurentiu Paicu – „Mereu incerc sa fac ceva nou si diferit”

Mereu mi-a placut sa cunosc oameni care au ceva de spus, oameni care fac lucruri speciale, oameni care cred cu tarie in ei si in pasiunile lor.

L-am cunoscut pe Laurentiu Paicu printr-o intamplare si cand am aflat ca este arhitect m-am speriat! Nu stiam si nici nu stiu foarte multe despre acest domeniu si, cu rusine, pot spune ca nici nu m-a interesat. Insa, vazand cata pasiune are pentru ceea ce face, am inceput sa caut informatii. Dupa cateva articole citite, mi-am dat seama ca n-as putea face niciodata asa ceva, dar am ajuns sa inteleg mai bine aceasta meserie.

Vanzand ca Laurentiu nu este atent doar cu lucrurile pe care le creaza, ci si cu propia persoana, m-am intrebat daca nu cumva la el este „genetica” toata treaba, oare isi calculeaza la fel de atent miscarile din viata personala precum cele din cea profesionala?

Poate ca din fotografii nu am inteles prea multe, dar cu raspunsurile sale a reusit sa ma faca si mai curios.

Am avut ocazia sa-l intreb din nou de toate, va invit sa cititi un interviu exclusiv cu arhitectul care ne face si pe noi, cei mai putin cunoscatori, sa intelegem arta aceasta.

Am vazut ca in ultima perioada te-ai apucat si de proiecte de design interior. Spune-ne, te rog, exista o parte a casei care iti place cel mai mult sa o decorezi?

„Designul de Interior este ceva esential pentru un Arhitect, dar da, in ultimul an am pus mult accentul pe aceasta ramura a arhitecturii.

Cred ca Dormitorul ar fi spatiul meu preferat pentru a-l decora. Este camera unde mergi sa te odihnesti si sa visezi, consider acest spatiu ca fiind o panza alba pe care poti picta orice fantezie.”

Provocare: Cum ai vedea tu redactia Teo si Huff.ro din punct de vedere al designului? Noi avem acum un birou banal si lipsit de personalitate. 

„Pai depinde de spatiu in mare parte; pentru mine, spatiul existent imi inspira designul.

Ce va pot recomanda pentru un birou de redactie, luand in considerare faptul ca e un spatiu cu o echipa mare de oameni, este sa pastrati atmosfera cat mai clara. Evitati culorile tari , cel putin unde aveti birourile si unde petreceti marea parte a timpului, si concentrati-va pe nuante neutre si calme. Culorile afecteaza foarte mult psihologia unei persoane, de aceea va sugerez sa nu aruncati pe pereti culori ce pot cauza agitatie sau stres (nuante de rosu, portocaliu, mov, verde crud etc.) – ramaneti pe tonuri simple, deschise si neutre.

Pentru o zona de interviu / reportaj, ne putem juca cu ceva mai dur, mai artistic, mai geometric, cu lumini ambientale indirecte si accente de culori mai tipatoare.

Ca ultima sugestie, foarte importanta de altfel, incercati sa evitati simetria. Nimic nu este mai plictisitor decat sa vezi acelasi lucru in ambele parti.”

Cititorii revistei noastre cauta mereu moduri prin care isi pot imbunatati aspectul casei. Daca ar fi sa ne recomanzi niste directii (fie ca e vorba de culori sau orice alte elemente) care ar fi acelea?

„Luand in considerare faptul ca marea majoritate a oamenilor traieste in spatii generale-standard, adica apartamente si garsoniere, si nu vile de lux, consider ca arhitectii din ziua de azi ar trebui sa se concentreze mai mult pe aceste spatii, oferind solutii optime pentru ele.

Ce pot sa le recomand cititorilor (si nu numai) este sa isi deschida spatiile cat mai mult. Un alb predominant, culori neutre si calme, tonuri si accente de gri, pentru a deschide spatiul si a crea o atmosfera aerisita si moderna.

Daca sunt mai indrazneti, crearea unor pereti de sticla (cortina) cu rol de pereti despartitori intre diferite zone, va deschide si mai mult spatiul, in locul celor standard de caramida sau gips-carton.

Pot opta pentru un moblier modern intr-un spatiu elegant sau vice-versa. Cheia este sa nu urmeze un tipar si sa nu fie catalogati ca fiind un „standard”.

Cel mai mult le recomand oamenilor sa mearga la un arhitect care stie cu ce se „mananca” designul.”

Cat costa in general un arhitect? Cat  costa sa faci proiectul de design al unui apartament obisnuit?

„Ce vreau sa subliniez aici este ca oamenii au iluzia ca trebuie sa ai un cont bancar cu multe zerouri ca sa poti sa mergi la un arhitect pentru un proiect de arhitectura sau de design interior – ceea ce nu este adevarat!

Da, evident, sunt arhitecti care lucreaza strict proiecte de lux si atunci te poti astepta la o suma mai mare, dar sunt arhitecti care lucreaza in toate nivelurile financiare, de la garsoniere, vile cu 3 etaje pana la cladiri de birouri. Trebuie doar sa cauti arhitectul potrivit, iar portofoliul cu lucrari ale acestuia este cea mai buna carte de vizita.

Ca sa va dau un exemplu, un spatiu de genul unui apartament, sa zicem de 40mp, cu 1 dormitor, un proiect de design interior al acestuia ar putea costa intre 700 – 1200 eur. Preturile variaza, depinzand de stilul dorit de client si de forma spatiul in sine; de obicei pretul e mai mare proportionat pe incaperi mai mici sau individuale, dar daca vorbim de spatii mai mari sau complete se poate ajunge la sume foarte convenabile.

Proiectul unui design de interior nu este capat de lume, oamenii trebuie sa inteleaga asta si, este foarte important, sa il faca o persoana de specialitate. In Europa orice persoana care vrea sa isi decoreze casa/apartamentul apeleaza la un arhitect, nu o face de capul lui – ceea ce mi se pare foarte normal. Este la fel ca in cazul in care esti bolnav sau ai o problema de sanatate, mergi la medic, nu te apuci sa iei medicamente de capul tau.”

Provocare: Avem poze ale casei celui mai bogat om din lume, cu o generoasa galerie foto. Comenteaza, te rog, din punct de vedere al specialistului, cum arata casa lui Bill Gates

„Casa lui Bill Gates nu este cel mai bun exemplu de arhitectura frumoasa, pentru ca a fost inceputa prin 1988 si terminata prin 1995, remodificata pana prin 2005 cand a fost deschisa publicului. A trecut prin aproape 17 ani de procese de arhitectura si modificari, unde a acumulat diferite stiluri si etape de arhitectura, realizandu-se la final un haos. Ca ai bani nu inseamna mereu ca ai si gust, aceasta casa fiind o foarte buna dovada. Cunosc lucrarile arhitectului B. Jackson, cel care a proiectat casa lui Bill Gates, si se bazeaza foarte mult pe lemn si sticla. Are unele lucrari, chiar foarte bune, dar cu acest proiect, indiferent ca este casa celui mai bogat om din lume, cred ca a esuat grav.

In schimb, designul interior pare destul de promitator. Apreciez spatiile foarte deschise, predominanta albului si a culorilor neture pentru a deschide atmosfera. Peretii de sticla si decorarea peretilor este, cum am specificat adineauri, in asa fel incat sa se creeze un spatiu si mai mare decat este.”

Te pregatesti de doctorat, ce planuri ai imediat dupa asta?

„Da, anul acesta am inceput studiile de Doctorat si este o etapa pe care voiam sa o fac inca din primii ani ai facultatii.
In primul rand, vreau sa ma specializez ca Doctor Arhitect pe o anumita ramura a arhitecturii care va fi cu inevitabilitate viitorul arhitecturii, iar dupa aceasta etapa, pe langa multe planuri de expansiune, as vrea sa predau si niste cursuri la Universitatea Ion Mincu, centralizate pe aceasta ramura a arhitecturii, pentru a oferi mai departe tinerilor studenti o intelegere si o cunostinta mai buna in scopul evolutiei lor ca viitori arhitecti.”

Ne poti oferi cateva exemple despre proiectele tale, de care esti foarte mandru?

„Cu drag! O scurta lista ar contine urmatoarele lucrari:

Proiectul meu de Diploma- Muzeu Maritim pe faleza digului de N din Constanta – care a fost pulicat in Revista Arhitectura in acelasi an in care a fost prezentat si comisiei de sustinere de la Ion Mincu, unde am primit laude din partea profesorilor.

Colectia de design de Vaze arhitecturale HEX, care a facut furori, mai ales in randul colectionarilor de arta si a furnizorilor de obiecte decorative, care ma preseaza foarte mult sa lansez colectia publicului, spre vanzare in masa, lucru pe care sper sa il realizez in 2017, daca planurile decurg bine.

Va mai pot da niste exemple de proiecte de design interior realizate recent, care au fost si publicate in diverse reviste de design interior si despre care s-au scris articole online, proiecte de care am fost foarte incantat:

Colectia de Ogari- care a starnit curiozitate si a fost foarte bine primita si laudata de public. Aceasta colectie inca se poate gasi spre vizionare si achizitie la Galeriile Kulturama Studio, de pe Maria Rosetti 45.”

Pe 31 martie 2016 ne-am despartit de Zaha Hadid. Spune-ne ce a insemnat ea pentru tine.

„Moartea neasteptata a celei mai mari femei arhitect din lume a lovit destul de dur, atat lumea arhitecturii, cat si pe arhitecti in sine, care au simtit acest val de soc, iar privindu-ma pe mine, a fost foarte personal.
Dame Zaha Hadid a fost pentru mine, de la inceputul anilor mei de studentie, un fel de super-erou, un idol al domeniului, care a distrus bariere si a redefinit ceea ce insemna arhitectura si design. Faptul ca a murit anul acesta, a fost o pierdere enorma. Am fost incredibil de intristat si, in acelasi timp, extrem de nervos. Intristat pentru ca lumea a pierdut cel mai mare arhitect al prezentului si un talent imens in ceea ce inseamna design; si nervos pentru ca nu am avut sansa sa o intalnesc live pentru a-i multumi pentru tot ceea ce a realizat si pentru ce m-a inspirat. A fost muza mea.”

Am aflat ca ai realizat pana si bijuterii. Ne poti descrie cateva din modelele tale si ce si-a dorit artistul sa spuna prin creatia lor?

„Da, este adevarat. Recent am realizat si o colectie de bijuterii arhitecturale printate 3D. Colectia HYBRID, este momentan tinuta departe de public din motive de marketing. Colectia va fi prezentata si expusa publicului printr-o campanie tipic stilului meu in 2017 si piesele vor fi oficial oferite spre vanzare.
Colectia HYBRID este o colectie Avangardista, nu sunt bijuterii ce le poti numi ,,normale,,. Ele difera drastic de bijuteriile traditionale, atat prin forma, marime, cat si prin materialul din care sunt create. Sunt bijuterii de corp ce mimeaza structura de Exo-schelet si sunt realizate prin cea mai noua tehnologie, prin printare milimetrica 3D, strat cu strat, din Rasina Strucurala Durabila si Fexibila.
Pretul acestor piese nu va fi in limita unei piese normale de magazin, considerand designul Unic si valoarea lor Piesa de Arta cat si timpul de creare (spre exemplu, o bratara de de dimensini 12 x 12 x 12 cm poate dura undeva la 30 de ore de printat, depinzand de complexitatea ei).
O persoana care este interesata de aceste piese trebuie sa le priveasca in primul rand ca piese de Arta si piese ,,Statement,, .
NU sunt bijuterii de mers la birou sau la cafea. Sunt piese de Avangarda pentru evenimente speciale unde iti poti etala statutul. ”

Stim din interviul trecut ca esti unul dintre cei mai nonconformisti arhitecti, dar oare Laurentiu Paicu este si propriul lui arhitect? Ai un corp invidiat de multi, uitandu-ma la fotografiile tale pare ca iti calculezi totul inainte. Cum este o zi din viata ta?

„Sa nu exageram cu invidiatul. Nu sunt un model fitness si nici nu planuiesc vreodata sa fiu, pentru ca am total alte prioritati in viata si imi place prea mult mancarea. Am doar o viata de trait si nu am de gand sa mor cu regrete la 40 de kg.

Da, incerc sa ma intretin cat pot de mult, atat fizic cat si psihic.

Mananc de aproximativ 5 ori pe zi (poate 6 uneori), portii medii sau mari, intoteauna iau micul dejun, incerc sa mananc cat mai putin prajit posibil si sa optez pentru gatitul la aburi sau grill. Incerc sa includ in meniu cat mai multe fructe si legume pe post de gustari intre mese, incerc sa stau cat mai departe de dulciuri si nu prea reusesc :)) si sa merg la sala cat mai des posibil.”

Cat de mult timp acorzi ingrijirii personale si cat de des mergi la sala?

„Incerc sa nu ma neglijez, pentru ca acesta e corpul pe care l-am primit de la natura si vreau sa raman cu el intr-un stadiu bun, pentru timp indelungat.

Laurentiu Paicu

Am cateva mici ritualuri de ingrijire si incerc sa ajung la sala cat de des pot. Ca arhitect, programul de lucru este in mare parte foarte haotic si trebuie sa te adaptezi, dar incerc sa ajung la sala de cel putin 4x pe saptamana.”

Care este reteta ta de succes?

„,,Reteta mea de succes,, – waw, ummmm… nu cred ca este cea mai potrivita intrebare pentru mine considerand ca NU AM UNA si nu cred in asa ceva. Merg dupa cum bate vantul.
Sunt foarte Incapatanat, foarte Impunator, am un mare talent in a nu face ceea ce mi se spune si, in mare parte, imi urmez intuitia si ce cred eu ca este bine.”

De ce ai ales sa fii altfel? Cunosc multi arhitecti care nu sunt deloc expresivi si nu transmit prea multe personal, ci mai degraba prin munca lor. Tu le faci pe ambele,bine. Cum ai reusit?

„Nu cred ca am ales nimic.

Asa sunt eu si asa am fost mereu, inca din scoala si liceu am fost genul de persoana care nu se simtea confortabil sa stea intr-un tipar sau sa fie catalogat.

Nu sunt genul care sa stea ascuns dupa un perete in timp ce oamenii ii admira lucrarea expusa. Nu sunt eu mare fan al oamenilor, incerc sa ii evit, foarte des chiar, dar nu sunt deloc genul care se ascunde de public.

Ceea ce fac, ceea ce creez exprim si prin felul meu de a fi si prin personalitatea mea de zi cu zi. Ce vezi, aia primesti.”

Sunt sarbatorile si toti ne gandim la decoruri. Ce recomanda Laurentiu Paicu pentru o casa atent aranjata?

„Eu stau tot timpul departe de obiceiurile de decorare traditionale. Cand repeti „decorurile” in fiecare an, nu este traditie, este lipsa de imaginatie.

Le sugerez oamenilor sa fie putin mai indrazneti cu viata lor.

Ii indemn pe oameni sa puna mana pe o foarfeca, pe un cutter, pe un tub de Spray-paint, lipici si sa dea drumul imaginatiei. Nu vreau sa le recomand oamenilor un ,,trend,,; eu nu fac trenduri, eu nu vand aceeasi bluza catre 200 de oameni. Mereu incerc sa fac ceva nou si diferit si aste le recomand tuturor. Fiti diferiti! Si cu viata voastra si cu modul in care vreti sa o prezentati lumii!”

In moda exista ”in 2017 se poarta culoarea…”. In arhitectura ce ne ghideaza anul viitor?

Din fericire Arhitectura nu este dictata de asa zisele ,,trenduri de media,,. Arhitectura si stilul de design este decis de oameni foarte talentati si cu renume, dupa ani buni de incercari si experimentare. Nu se schimba de la un an la altul. Arhitectura si Stilul de design este un val, o etapa stilistica care dureaza si evolueaza.

Ce pot sa spun despre anul 2017, Romania anului 2017 si cea a anilor ce vor urma, este ca incepe incet, incet, sa prinda din urma vibratiile din vestul Europei.

Arhitectura din Romania incearca sa evolueze spre o modernizare estetica. Spatii deschise, aerisite, multa sticla, pereti putini, forme neregulate, piese de arta si arhitectura, mobilier personalizat si accente de Avangardism si arhtiectura contemporana.”

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top