Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cum se face pasaportul, pas cu pas

In cazul in care intentionezi sa iti faci un pasaport si nu stii exact pasii, iata ce trebuie sa faci.

Cetatenii romani nu pot detine decat un pasaport simplu sau un pasaport simplu electronic valabil si, doar in situatiile prevazute la art. 17^1 alin. (1) lit. b)-d) din Legea nr. 248/2005, pot detine, concomitent, si un pasaport simplu temporar.

Cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice se depun personal de catre solicitanti, in tara. Acest lucru se face la serviciile publice comunitare pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple in a caror raza de competenta au domiciliul. Sau, dupa caz, unde are resedinta, iar in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.

In cazul in care solicitantul pasaportului simplu electronic nu se poate prezenta la serviciul public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple de la domiciliu sau resedinta, cererile pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice pot fi depuse la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta pasapoartelor simple.

De asemenea, programarile se pot face si online. Intra pe epasapoarte.ro pentru a face o programare.

Iata de ce acte ai nevoie:

• cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau, dupa caz, buletinul de identitate, aflate in termen de valabilitate, in original. Cartea de identitate provizorie trebuie insotita de certificatul de nastere, in original.
• dovada achitarii taxelor pentru emiterea pasaportului, completate pe numele titularului, in original;
• pasaportul anterior, daca acesta exista.

Pasaportul simplu electronic se ridica de la serviciul public comunitar sau, dupa caz, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate unde a fost depusa cererea. Ori, dupa caz, de la serviciul public comunitar sau de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate pentru care a optat solicitantul.

Pasaportul simplu electronic se ridica de titular sau de persoana care a formulat cererea ori de persoana imputernicita de acesta/aceasta printr-o procura speciala autentificata.

  • Pentru cererile de eliberare a pasaportului simplu electronic depuse in tara:
    – 280 lei (258 lei costul pasaportului + 22 lei taxa eliberare pasaport).

Pentru cererile de eliberare a pasaportului simplu electronic (minori sub 12 ani), cu valabilitate 3 ani depuse in tara:
– 256 lei (234 lei costul pasaportului + 22 lei taxa eliberare pasaport).

  1. Pentru cererile de eliberare a pasaportului simplu temporar depuse in tara:
    – 218 lei (96 lei costul pasaportului + 22 lei taxa eliberare pasaport + 100 lei tariful suplimentar prevazut de Legea nr. 248/2005).

Pasaportul simplu electronic se elibereaza in termen de minim 10 de zile lucratoare, maxim 30 de zile. Incepand cu data de 23.06.2014, la cererea solicitantiilor, pasapoartele simple electronice se pot livra prin curier, la adresa de domiciliu sau la resedinta. Optiunea de livrare la domiciliu sau resedinta se poate face in momentul depunerii cererii pentru eliberarea pasaportului simplu electronic. Costul acestei operatiuni este de 6,43 lei (fara TVA), si se achita la curier – C.N. Posta Romana S.A. – in momentul inmanarii pasaportului simplu electronic.

Cum se poate efectua plata?

on-line, in sistem internet banking, prin virament catre conturile deschise de catre fiecare Institutie a Prefectului.

 

Conturi trezorerie

Conturi trezorerie

Conturi trezorerie

Conturi trezorerie

Conturi trezorerie

Conturi trezorerie

 

Cetatenii care fac plata on-line vor prezenta, la momentul depunerii cererii de eliberare a documentelor de care au nevoie, dovada platii generata la momentul efectuarii tranzactiei, fara certificarea de catre banca.

Avand in vedere ca pentru confirmarea tranzactiei efectuate prin internet banking, este nevoie de mai mult de 24 de ore, pentru documentele care se elibereaza in aceeasi zi in care se depune cererea (pasaportul simplu temporar). Se recomanda sa se utilizeze modalitati de plata a taxelor care permit dovada platii la momentul depunerii cererii.

Cum se face pasaportul, pas cu pas

De la orice banca unde persoana are deschis un cont bancar, prin virament catre conturile deschise de catre fiecare Institutie a Prefectului (vezi anexa – lista conturi),

In numerar

– la casieriile unitatilor Trezoreriei Statului. Pentru Bucuresti, plata se efectueaza la casieriile Trezoreriei Sector 5 din Bd. Natiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr.226 si la ghiseele acesteia deschise special in sediul din Soseaua Pipera nr. 49]

– la casieriile Institutiilor Prefectului (in cazul pasapoartelor),

–  prin mandat postal (la orice Oficiu Postal).

Iata ce mentiuni trebuie sa contina documentul de plata

– numele, prenumele si CNP-ul persoanei beneficiare a serviciului solicitat,
– tipul documentului solicitat
– contul IBAN, codul fiscal si denumirea Institutiei Prefectului judetului (sau municipiul Bucuresti) unde va fi depusa cererea de eliberare a documentului (vezi anexa – lista conturi),
– suma de plata.

Iata adresele fiecarui judet in care poti gasi informatii pentru eliberarea unui pasaport.

ALBA

ARAD

ARGEȘ

BACĂU

BIHOR

BISTRIȚA-NĂSĂUD

BOTOȘANI

BRĂILA

BRAȘOV

BUCUREȘTI

BUZĂU

CĂLĂRAȘI

CARAȘ-SEVERIN

CLUJ

CONSTANȚA

COVASNA

DOLJ

DÂMBOVIȚA

GALAȚI

GIURGIU

GORJ

HARGHITA

HUNEDOARA

IALOMIȚA

IAȘI

ILFOV

MARAMUREȘ

MEHEDINȚI

MUREȘ

NEAMȚ

OLT

PRAHOVA

SĂLAJ

SATU MARE

SIBIU

SUCEAVA

TELEORMAN

TIMIȘ

TULCEA

VÂLCEA

VASLUI

VRANCEA

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top