Connect with us

Revistateo.ro

Atunci cand in sange nu exista cantitati suficiente de fier, este foarte probabil sa ai anemie. Analizele de sange generale cuprind si analiza care depisteaza anemia, iar la primul semn ca suferi de ea, trebuie sa apelezi la medic.

Sanatate

10 semne ca ai anemie

Atunci cand in sange nu exista cantitati suficiente de fier, este foarte probabil sa ai anemie. Analizele de sange generale cuprind si analiza care depisteaza anemia, iar la primul semn ca suferi de ea, trebuie sa apelezi la medic.

Fierul din corpul tau este responsabil pentru producerea de celule rosii. Acestea ajuta la transmiterea oxigenului la toate partile corpului. Tesuturile si organele au nevoie ca sangele sa fie oxigenat pentru a functiona corect.

Iata semnele care iti arata ca poti avea anemie:

1. Mainile si picioarele reci. Atunci cand ai picioarele si mainile reci, ai probleme cu circulatia sangelui, din cauza lipsei de celule rosii suficiente in sange.

2. Oboseala cronica – daca te simti obosit mai des decat de obicei si nu gasesti o cauza anume, trebuie sa te gandesti ca poti avea anemie.

3. Atunci cand ai o respiratie taiata si scurta, este foarte posibil sa ai un deficit de fier. Oboseala care apare la orice sarcina mica din casa nu trebuie sa fie neglijata.

4. Sensibilitatea la lumina – Cand nu ai suficiente celule rosii in organism, alimentarea cu oxigen a creierului este afectata. Acest lucru provoaca ameteala si sensibilitate la lumina.

5. Infectii in mod regulat. Daca valorile hemoglobinei sunt scazute, atunci ranile, taieturile si vanataile apar mult mai usor.

6. Unghiile fragile si sfaramicioase sunt semn ca ai anemie.

7. Sindromul picioarelor nelinistite – acesta determina o senzatie de furnicaturi si convulsii.

8. Mai multe batai pe minut.

9. Dureri in piept.

10. Pofte neobisnuite.

Deficitul de fier este o problema destul de comuna. Modificarile obiceiurilor alimentare duc la anemie. Produsele procesate si rafinate nu sunt bogate in fier, iar medicii recomanda o alimentatie bogata in legume, fructe si produse din carne.

Vegetarienii, printre persoanele expuse la a avea anemie

Printre persoanele cele mai expuse la a avea anemie se afla vegetarienii. Acestia nu consuma carne rosie, considerata a fi una dintre cele mai importante surse de fier.

Si donatorii de sange trebuie sa fie foarte atenti, caci in timpul donarii se reduce cantitatea de sange si implicit si celulele rosii.

In timpul menstruatiei, femeile risca sa faca anemie. Se estimeaza ca aproximativ 50% dintre toate femeile gravide si 20% dintre femei, in general, s-au confruntat macar o data cu anemie. De asemenea, 3% dintre oameni se confrunta cu aceasta afectiune.

O modalitate de a stimula aportul de fier este prin consumul de suplimente de fier sub prescrierea medicului. Se recomanda consumul de carne rosie, spanac, legume verzi, oua, peste, lapte, paine si cereale integrale.

Articole pe aceeasi tema:

La ce ora se face administrarea vitaminelor

Semne ca ai lipsa de vitamine

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top