Connect with us

Revistateo.ro

Celebrul psiholog Mihail Labkovskiy a oferit 12 sfaturi parintilor care au copii la scoala. Acesta ii indeamna pe parinti sa isi invete copiii sa fie independenti. Fara a-i stresa prea mult, si copiii si parintii sunt fericiti si relaxati.

Stil de viata

Sfaturi de la psihologul Mihail Labkovskiy, pentru a avea un copil reusit

Celebrul psiholog Mihail Labkovskiy a oferit 12 sfaturi parintilor care au copii la scoala. Acesta ii indeamna pe parinti sa isi invete copiii sa fie independenti. Fara a-i stresa prea mult, si copiii si parintii sunt fericiti si relaxati.

Mihail Labkovskiy ii invata pe parinti si cum sa treaca mai usor peste perioada pubertatii copilului. Iata care sunt sfaturile sale:

Sfatul nr. 1. Pana la inceperea scolii, nu aglomera copilul cu diverse activitati precum cursuri de sah, de limbi straine sau alte activitati de dezvoltare intelectuala. „Pana la varsta de 6-7 ani, creierul copilului nu este pregatit fizic sa proceseze volume mari de informatii. Tu iti vei pierde banii, iar el, copilaria”, explica psihologul rus.

Sfatul nr. 2. Nu cauta o scoala buna atunci cand te pregatesti sa-l dai pe micut in clasa I. In scoala primara, pentru copil este esential confortul psihologic. Din acest motiv, este mai bine sa alegi o scoala obisnuita aproape de casa. Copilul nu va pierde timp si efort pe drum. Si, in plus, ii va fi mai usor sa relationeze cu colegii de clasa daca acestia locuiesc si ei in zona.

Sfatul nr. 3. Prima invatatoare nu trebuie sa fie buna, ci important e sa fie buna la suflet. Cea mai potrivita invatatoare este o femeie adecvata care iubeste copiii si lucreaza la scoala din pasiune. Ca sa alegi invatatoarea potrivita, Mihail Labkovskiy iti sugereaza sa mergi primavara la scoala aleasa. Acolo poti sa discuti cu parintii copiilor din clasa a IV-a.

Sfatul nr. 4. Scoala este responsabilitatea copilului, nu a ta. Iti poti lua concediu pentru primele doua saptamani dupa ce copilul a inceput scoala, dupa care poti conveni cu copilul. „Pe mine nu ma deranjeaza scoala ta, eu nu te deranjez”.

Sfatul nr. 5. Inceteaza sa-i pui intrebari in legatura cu temele si sa reactionezi la notele pe care le primeste. Tema scolii trebuie sa devina un tabu pentru tine. Daca cel mic isi doreste, vorbeste cu el despre scoala. Iar daca nu isi doreste, nu trebuie sa incerci sa afli ce s-a mai intamplat la scoala.

Sfatul nr. 6. Nu trebuie sa faci teme cu copilul. Nu trebuie sa-i pregatesti ghiozdanul, nu trebuie sa-i verifici hainele. Gandeste-te in primul rand la tine: va veni un timp cand copilul va avea grija de tine la batranete! Iar daca tu vei face totul in locul lui, vor aparea niste probleme.

Sfatul nr. 7. Desigur, poti sa-l ajuti pe copil. Pentru a sti cand este momentul potrivit sa o faci, este important sa observi cine a inceput primul. Si, daca cel care a inceput este copilul, il poti ajuta. Astfel, copilul este cel care trebuie sa-ti ceara ajutorul: „Mama, nu inteleg ceva aici”, nu sa mergi tu la el si sa-l intrebi daca totul e in ordine. Daca nu cere nimic, inseamna ca, din punctul lui de vedere, totul e in regula.

Sfatul nr. 8. Daca exista un conflict intre invatatoare si copil, problema trebuie rezolvata. Incearca mai intai sa discuti cu invatatoarea, apoi, daca nu se schimba nimic, vorbeste cu directorul scolii. Daca nici asa nu se rezolva nimic, poti merge la Inspectoratul Scolar. Copilul poate fi transferat intr-o clasa paralela sau chiar intr-o alta scoala. In niciun caz copilul nu trebuie lasat in aceasta stare de stres permanent prea mult timp.

Sfatul nr. 9. Pubertatea este cea mai grea perioada din viata copilului tau. Aceasta etapa incepe undeva pe la 12-14 ani si dureaza pana la 15-16 ani. Este o perioada in care au loc schimbari mari la nivel fizic si psihic, care genereaza dezechilibre hormonale, probleme psihologice, stari de oboseala etc. Si exact in aceasta perioada copilul face trecerea de la gimnaziu la liceu. Din cauza schimbarilor prin care trece, copilul poate sa inceapa sa invete mai rau, sa ia note mai mici. Sfatul psihologului citat este urmatorul: daca nu doresti conflicte sau probleme grave, incluzand aici si tentative de suicid, lasa copilul in pace. Sarcina ta este sa treci cat mai repede si cat mai calm peste aceasta perioada, pana se termina cosmarul.

Mihail Labkovskiy recomanda sa nu il obligi pe copil sa faca ceva, daca el nu vrea

Sfatul nr. 10. Nu intra intr-un conflict deschis cu scoala, caci, cel mai probabil, vei pierde aceasta lupta. Atunci cand esti chemata la scoala si ti se spune despre scoala puternica, despre programa scolara dificila si necesitatea de a te ocupa mai mult si de a face teme cu copilul, nu incepe sa argumentezi de ce nu esti de acord. Iar acasa continua sa faci ceea ce faceai inainte.

Sfatul nr. 11. Nu este obligatoriu ca talentele copilului sa fie dezvoltate si realizate, daca cel mic nu isi doreste acest lucru. Talentul trebuie sa aduca bucurie, scopul lui nu este sa fie folosit. Nu pune presiune pe tine sau pe copil, nu cauta pedagogi si nu astepta ca talentele copilului sa se manifeste in vreun fel. E posibil sa nu se manifeste niciodata si nu e nimic tragic in asta.

Sfatul nr. 12. Cel mai important lucru este sa inveti sa-ti accepti copilul fara sa astepti nimic din partea lui. Nu conteaza cum invata sau cum se comporta, iubeste-l asa cum este. Da, la 15 ani este mai greu sa faci acest lucru decat la 5 ani. Copilul nu trebuie sa-ti trezeasca un sentiment de respingere. Insa, pentru asta, trebuie mai intai sa te iubesti pe tine.

Articole pe aceeasi tema:

Sfaturile calugarului Mihai Neamtu de la Prilog: cuvintele pe care nu trebuie sa le rostim niciodata

Parintele Cleopa – sfaturi pentru a intra in Biserica. Ce nu ai voie sa faci

 

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top