Connect with us

Revistateo.ro

Cercetatorii de la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj au descoperit ca un gaz radioactiv, numit radon se regaseste in Romania in cantitati mult mai mari decat in restul Europei.

Stiri

Substanta RADIOACTIVĂ care se gaseste in toate casele din Romania. CUM ÎȚI DAI SEAMA DACĂ AI ȘI TU ÎN CASĂ!

Cercetatorii de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj au descoperit ca un gaz radioactiv, numit radon se regaseste in Romania in cantitati mult mai mari decat in restul Europei.

Astfel, studiul realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Cluj a scos la iveala un gaz radioactiv numit radon, care se afla in toate locuintele din Romania.

Acesta este un gaz care provoaca moartea multor persoane anual, deoarece provoaca, printre altele, cancerul la plamani. Radonul se gaseste in sol, in roci, dar si in apa.

In urma a peste 5000 de masuratori, acoperind aproape jumatate din harta Romaniei, cercetatorii clujeni au aratat ca in Romania exista poluare de 176 de Becquereli/metru cub, in timp de media europeană este de 98 Bq/m3.

De asemenea, mai mult de 11 la suta din rezultatele obtinute arata niveluri ale poluarii cu radon peste nivelul care va fi legiferat, de 300 de Bq/m3.

Radonul este un gaz radioactiv, provenit din dezintegrarea radiului. Acesta din urma provine din dezintegrarea uraniului, considerat a avea un rol important in producerea cancerului bronho-pulmonar, dar si a leucemiei.

Radonul se infiltreaza in case prin structura de rezistenta. Pentru scaderea nivelului acestui gaz, cea mai simpla solutie este aerisirea.

„Asta inseamna ca ne situam intr-o zona de risc ridicat. Zone de risc sunt toate cele care au peste 300 de Bq/m3. Si unde ar trebui facute masuratori detaliate si ar trebui implementat un protocol riguros de control. S-au identificat niste zone. Insa rezultate mai mari de 300 sunt cam in toate judetele. (…) Sunt in toate judetele variatii.

In pesteri, concentratia de radon poate ajunge la 1000-2000 de Bq/m3

In institutii publice am avut surprize ca in aproximativ 180 de scoli si gradinite, primarii, pe care le-am monitorizat in aceste campanii sa constatam nivel ridicat. Atat in Alba in mai multe scoli si gradinite, cat si in judetul Timis, in Suceava. Se vad pe harta. Trebuie implementate niste protocoale. Atat pentru expunerea profesionala din aceste institutii publice, cat si din mediul subteran, respectiv Pestera Urșilor. Aceasta e foarte vizitata si unde un ghid, in sezonul cald, ar trebui sa isi limiteze circuitele la 12 ore pe luna”. A declarat Alexandra Cucos-Dinu, pentru presa, la un seminar in cadrul caruia s-au prezentat rezultatele cercetarilor obtinute pana la acest moment.

Rezultate foarte mari s-au determinat si in Pestera Muierii si Pestera Polovragi, precum si in cateva puncte de pe traseele turistice din zon. In viitor ar trebui semnalizate pentru a fi ori evitate, ori pentru a se limita stationarea. In pesteri, aceasta concentratie poate ajunge si la 1000-2000 de Bq/m3.

Radonul este inodor, incolor, insipid. La temperaturi scazute sub punctul de inghet, care este de −71 °C, are o culoare fosforescenta stralucitoare.

Articol BONUS: Stii cat de PERICULOS este sa mananci multe banane? Afla la cate sa te opresti!

Stii ca sunt sanatoase, insa te-ai gandit ca prea multe banane iti pot face rau? Vezi cat de periculoase sunt si cate trebuie sa mananci!

O legenda spune ca daca mananci 7 banane poti sa mori. Este adevarat ca aceste fructe sunt atat de periculoase pentru sanatate?

Explicatia ar fi ca au un continut mare de potasiu care este periculos pentru inima in cantitati mari.

Desi este o substanta fara de care organismul nu poate functiona, o cantitate prea mica sau prea mare de potasiu in corp poate duce la aritmie, dureri de stomac, greata sau probleme cu stomacul.

Postasiul este substanta folosita pentru injectia letala in America, deci o doza mare din aceasta substanta poate opri inima. TOTUSI… pentru o persoana sanatoasa, este imposibil ca simplul consum de banane sa aduca o cantitate ATAT DE MARE DE potasiu in corp.

Insa, este bine sa nu consumi prea multe banane deodata, mai ales daca stii ca ai probleme cu rinichii. Risti ca aceste organe sa nu mai functioneze corespunzator, tot din cauza excesului de potasiu. Bananele mai poarta un pericol: izotopii radioactivi. Suna ca o inventie dintr-un film SF, insa aceste fructe chiar sunt iradiate, evident, intr-o cantitate neglijabila.

Asa ca, mananca banane linistita! Ca orice aliment, este bine sa le consumi cu moderatie, dar nu din cauza acestor mituri ci pentru ca bananele sunt destul de bogate in calorii. Totusi, au nenumarate beneficii pentru sanatate: contin zaharuri natura (sucroza, fructoza si glucoza) care iti dau energie pentru ore bune – o singura banana sustine un efort fizic intre 60-90 de minute. Fibrele pe care le contin sunt excelente pentru imbunatatirea digestiei. In plus, au efect antiacid si calmeaza durerile de stomac. Bananele sunt bogate in fier si ajuta persoanele care sufera de anemie.

Sursa foto: wikimedia.org

 

1 Comment

1 Comment

  1. stefan blondu

    2017-01-26T04:43:36+02:00 at 2017-01-26T04:43:36+02:00

    Gata fratilor sa gasit motivul pentru care se moare in Romania.stam noi asa de mii de ani ca pe o balega mare care fumeaga sub noi si nu stiam,deodata vin uni care vor sa mai distruga ceva din tare asta si ne spun.Hai acum sa vedem ce mai doriti?,sa inchideti si bruma de scoli ramase si alte instituti?Doriti ca sa nu mai fie vizitate obiective turistice care mai tin zone frumoase din tara?le vreti voi si pe astea?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top