Sanatate
Cancerul colorectal, prevenit printr-o dieta slaba in carbohidrati
O dieta slaba in carbohidrati completata de antibiotice ajuta la prevenirea cancerului gastric. Cancerul colorectal este asociat in Occident dietelor bogate in carbohidrati, bacteriile din intestine facandu-si de cap.
Alberto Martin de la Universitatea din Toronto (Canada) crede ca microbii si carbohidratii interactioneaza cu factorii genetici cu potential de dezvoltare a bolii.
Carbohidratii reprezinta 50% din consumul alimentar de zi cu zi al persoanelor adulte. Cancerul colorectal este asociat, de asemenea, si cu o gena supresoare numita APC. Gena care se ocupa cu repararea daunelor aduse ADN-ului uman, MSH2, este in stransa legatura cu gena APC.
Avand in vedere interactiunea dintre microorganismele intestinale care contribuie la dezvoltarea cancerului colorectal, Martin si echipa sa de cercetatori suspecteaza ca acestea ar putea interactiona cu dieta.
Pentru elaborarea acestor concluzii, s-a facut un experiment pe soareci, care aveau mutatiile genetice APC si MSH2. Dupa ce au fost tratati cu antibiotice si o dieta slaba in carbohidrati s-a remarcat o reducere a proliferarii celulare. Tratamentul a mai redus din microbii intestinali care metabolizeaza carbohidratii pentru producerea unui acid gras numit butirat.