Sanatate
Alimentele periculoase in timpul postului
Postul Pastelui este cel mai greu de tinut din an. Cea mai importanta sarbatoare la crestini este Invierea Domnului, iar pregatirea pentru renasterea Mantuitorului se face cu multe sacrificii.
In perioada postului sunt interzise alimentele de origine animala (carne, oua, lapte). Intrucat nu putem renunta la proteine si minerale esentiale, in perioada postului trebuie sa consumam produse bogate in aceste elemente importante pentru sanatatea organismului.
Nutritionistul Mihaela Bilic trage un semnal de alarma fata de doua dintre alimentele cele mai consumate in aceasta perioada. Nucile si migdalele se pare ca nu sunt atat de bune, mai ales daca sunt consumate in exces.
Nucile si migdalele sunt uleioase
„Daca tot suntem in saptamana alba si ne pregatim de postul Pastelui, nu strica sa vorbim putin despre ulei. In primul rand pentru ca suntem romani si avem uleiul de gatit in sange, apoi pentru ca fiind vegetal exista riscul sa il consumam din abundenta, mai ales in post.
Nu stiu daca au fost nutritionisti de fata atunci cand s-au pus bazele religiei, insa limitarea consumului de ulei este mai importanta decat eliminarea oului si produselor lactate. Cand vrem sa-i dam o pauza ficatului si metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe langa produsele de origine animala, trebuie obligatoriu sa renuntam si la ulei, indiferent daca e de floarea-soarelui sau de masline.
Daca aveti curiozitatea sa vedeti cat de rare sunt dezlegarile la ulei, veti fi uimiti. De asemenea, este interesant ca uleiul si vinul au fost puse in aceeasi categorie, a placerilor alimentare ce trebuie limitate.
Daca analizam putin, vedem ca prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mancarurile gustoase: zacusca, salata de vinete si humus, pateu vegetal, cartofi prajiti, snitel de soia, produse de patiserie si de cofetarie (pentru ca margarina tot ulei este). Ce mai ramane?
CITESTE SI: Briose de post cu fructe de padure
Ciorbe si mancaruri de legume (gatite fara ulei!), fainoase, cartofi, paine, mamaliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazare, linte, soia, naut)”, explica Mihaela Bilic.