Connect with us

Revistateo.ro

Ce nu ai voie sa faci in Sambata Alba

Stil de viata

Ce nu ai voie sa faci in Sambata Alba

Crestinii ortodocsi il sarbatoresc pe 25 februarie pe Sfantul Tarasie. Aceasta zi, cunoscuta ca Sambata Alba, este plina de semnificatii. Sunt respectate o serie de traditii si obiceiuri.

Sambata Alba este ultima sambata dinaintea Postului Pastelui. Se spune ca in aceasta zi sunt interzise cu desavarsire doua lucruri: nu e bine sa te speli pe cap si nu ai voie sa torci.

In aceasta zi se fac placintele, care se dau pe urma de pomana. Barbatii nu au voie sa lucreze pentru ca sunt in primejdie, iar femeile nu cos si nu spala camasile sotilor lor. Se impart colacei, coliva cu lumanari mici si placinte. Se spune ca mancarea oferita drept pomana ii va hrani pe cei plecati pe lumea cealalta.

Fetele de la tara aduc cate un ulcior de apa de la un izvor rece si dau de pomana ca mortii sa aiba izvor in cealalta lume.

De ce nu se toarce in Saptamana Alba

Batranii spun ca nu se toarce pentru ca se fac viermi in fructe. De asemenea, nu e bine sa te speli pe fata si cap pentru ca vei imbatrani prea repede.

Pe 26 februarie are loc duminica de lasatul secului de branza, ultima zi in care se consuma lactate inaintea postului Sfintelor Pasti. Postul Sfintelor Pasti incepe pe 27 februarie si se incheie pe 15 aprilie. In acest post nu se fac nunti si nu se mananca produse alimentare de origine animala, cu exceptia zilelor de dezlegare la peste.

CITESTE SI: Sfintirea caselor in Postul Pastelui

Sfantul Tarasie, pomenit in biserica

Sfantul Tarasie este pomenit in calendarul ortodox la 25 februarie. Acesta s-a nascut la Constantinopol in prima jumatate a secolului al VIII-lea intr-o familie influenta din capitala Imperiului Bizantin.

A fost arhiepiscop al Constantinopolului si apoi patriarh, pana in anul 806. A fost ingropat in manastirea zidita chiar de el pe malul Bosforului.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stil de viata

To Top