Stil de viata
Tudor Potra, scenarist #selfie69: „Atelierul este mai mult o scoala de meserii decat o academie”
A mai ramas o zi pana la inchiderea inscrierilor pentru atelierul de scenaristica organizat de Cristina Iacob, regizorul #selfie69
Tudor Potra, profesor: „Este mai mult o scola de meserii decat o academie. Aici tu iti dezvolti propriul proiect”
„Romanii au inventivitate, au creativitate, dovada ca pot sa scoata un banc pe zi, timp de 50 de ani”
Inscrierile pentru atelierul de scriere a unui scenariu cinematografic De la idee, la scenariu, sustinut de Tudor Potra, scenarist, regizor si advertising creative director, unul dintre scenaristii #selfie69, se incheie vineri, 3 martie. Pentru inscriere este necesar un CV si o scrisoare de intentie, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro. [Pentru detalii, intrati aici: http://bit.ly/2maJ9xb.]
„Nu este atat un curs unde sa iti iei notite, ci un atelier in adevaratul sens al cuvantului, unde fiecare sa isi avanseze propriul proiect, sa il puna la punct, sa il dezvolte. Are, bineinteles, o componenta teoretica, insa este mai mult o scoala de meserii decat o academie. Mai multa indrumare decat predare de la catedra”, spune Tudor Potra.
La invitatia Cristinei Iacob, regizorul succesului de public #selfie69 – comedia romaneasca ce a adus un numar record de peste 150.000 de spectatori la cinema – si fondatorul Asociatiei Scenaristilor Romani (ASCER), Tudor Potra va sustine acest atelier-curs pe o perioada de sase luni (9 martie – 10 august), in mansarda Carturesti Verona, in fiecare joi, de la ora 19:00 la ora 21:00.
„Romanii au inventivitate, au creativitate, dovada ca pot sa scoata un banc pe zi, timp de 50 de ani”, spune Tudor Potra. „Au o idee buna, entuziasm, dar este nevoie si de o suita a acestora, de un follow up. De metoda, staruinta, si modestia de a lucra. Romanii pot sa iti deseneze o masina a viitorului in 5 minute. Dar mai departe trebuie sa o si faci, sa ii pui un surub si sa te gandesti la cum este mai bine sa functioneze. Sa ai rigoare”, adauga scenaristul.
Tudor Potra spune ca in atelierul pe care il va sustine isi propune ca, alaturi de participanti, sa acopere ambele componente. « Din experienta stiu ca imaginatia si creativitatea functioneaza mai bine cand sunt in ping pong in grup, intr-un brainstorming. Fiecare participant va profita de emulatia cu ceilalti, iar concurenta acolo va deveni pozitiva, pentru ca te motiveaza. Vrem sa creem la atelier aceasta ambianta de ferment creativ », spune profesorul.
„Pe de alta parte, sa invatam si cum se sapa un sant cu o lingurita mica: a doua componenta a workshopului este de a invata sa lucram cu modestie si metoda, pas cu pas, milimetru cu milimetru. Nu este atat un curs, ci o aventura in grup, un atelier”.
Tudor Potra este scenarist, regizor si advertising creative director, la Paris si Bucuresti. Absolvent al UNATC (regie film) si Université Paris III Sorbonne Nouvelle (teorie film), el este laureat al Premiului Beaumarchais, al Societatii Autorilor din Franta. Tudor a colaborat cu Zazu Film ca scenarist al filmului #selfie69, cel mai mare succes de public din 2016.
El este scenaristul alaturi de care Cristina Iacob a lucrat in ultima vreme si care, spune regizorul, a dat plus valuare tuturor scenariilor la care au colaborat. « Tudor Potra este un profesor cu experienta necesara si un scenarist ce pune visele, cautarile, veridic si frumos pe hartie, un profesor de la care eu am de invatat mereu. Cred ca, lucrand cu el, scenaristii vor parcurge natural drumul de la idee la scenariu de film », spune Cristina Iacob.
Cursul-atelier isi propune sa ofere participantilor un bagaj teoretic prin care sa poata intelege mai bine fenomenul cinematografic, pentru a putea sa propuna proiecte cu sanse de succes; sa indrume primii pasi in aceasta profesie, oferindu-le asistenta profesionista la fiecare pas al transformarii ideii lor originale intr-un scenariu de film complet, ce poate oricand sa fie sustinut intr-un pitch in fata unui grup de producatori si regizori in cautare de povesti.
Fiecare sesiune de doua ore contine o prima parte consacrata unei etape de realizare a unui scenariu (ilustrata cu exemple video din filme importante), urmata de monitorizarea evolutiei fiecarui proiect individual. Intalnirile sunt saptamanale, pentru a oferi fiecarui cursant timpul necesar pentru a lucra la proiectul sau de scenariu. Evolutia acestuia este prezentata public si comentata de colegi si profesor.
Pentru atelierul De la idee, la scenariu vor fi selectati 15 participanti. Pretul este de 1200 de lei. Pentru inscriere este necesar un CV si o scrisoare de intentie, trimise la adresa inscrieri@asociatiascenaristilor.ro, pana vineri, 3 martie. Contact: edith.alibec@zazufilm.com / 0757.643.477.