Sanatate
Este sanatos sa bei apa in timp ce mananci? Afla ce spun specialistii
Poate ca ai auzit spunandu-se ca nu este foarte sanatos sa bei apa in timp ce mananci. Sa fie oare asa, sau nu? Iata ce spun nutritionistii.
Ce se intampla in corp cand mananci
Cand mananci, corpul uman desfasoara o serie de procese:
– gura creeaza saliva, care contine enzime digestive. Ele ajuta la “dizolvarea” hranei.
– stomacul creeaza sucuri gastrice care vor distruge potentiale bacterii si vor continua procesul de dizolvare al hranei pe care o imping catre intestine.
– ficatul “absoarbe” substantele hranitoare ajunse din mancare in sange si le “impinge” catre celelalte zone ale corpului. Ficatul hotaraste daca utilizeaza aceste substante “acum” sau “mai tarziu”, in functie de necesitatile corpului. Pentru a indeplini toate aceste sarcini, ficatul are nevoie de apa.
Ca e bine si chiar indicat sa bem apa e clar. Parerile sunt, insa, impartite cand vine vorba despre momentul in care ar fi cel mai bine sa o bem: inainte, in timpul sau dupa masa?
Unii nutritionisti spun ca indicat este sa bei apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa sau la cel putin 30 de minute dupa ce ai mancat. Ei argumenteaza cu faptul ca apa bauta in timpul mesei “dilueaza” aciziii si enzimele din aparatul digestiv, incetinind astfel procesul. Fara o digestie corespunzatoare, se aculumuleaza in organism toxine. Acelasi lucru se intampla si daca bei alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Ele inhiba productia de saliva si astfel mancarea nu ajunge in stomac la parametri optimi. Acest lucru s-ar traduce prin stari fizice de rau: balonare, crampe etc.
Daca se bea apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, stomacul, ficatul si celelalte organe interne sunt “in forma” si pregatite pentru a prelucra mancarea.
Citeste si: Nu este de glumit: 7 semne că ficatul tău suferă
Ficatul este cel mai mare organ intern. Se află sub coaste, în partea dreaptă a abdomenului. Acesta are rolul de a filtra sângele. Ficatul înlătură deșeurile, toxinele, are rolul de a produce proteine și creează bila pentru ca alimentele să fie mai ușor de digerat. Iată care sunt cele 7 semne care îți arată că ficatul tău suferă.
7 semne că ficatul tău suferă
1. Retenția lichidelor. Este unul dintre semnele care îți arată că ceva nu este în regulă cu ficatul tău. Lichidele se pot acumula în abdomen. Acesta ar putea fi un simptom al cirozei. De asemenea, se pot umfla și mâinile, picioarele sau gleznele.
2. Apariția vânătăilor pe corp, fără motiv. Ficatul cu probleme nu lasă sângele să se coaguleze. Astfel, dacă obervi anumite vânătăi, însă nu poți să găsești o explicație pentru ele, atunci este bine să mergi la medic. Ar putea fi vorba despre o problemă localizată la nivelul ficatului.
3. Acumularea mai multor kilograme, fără motiv. Dacă nu ai făcut schimbări în ceea ce privește alimentația și stilul de viață, însă ai început să te îngrași, atunci ar putea fi un semn că ficatul tău are probleme. Din cauza acestora, ficatul nu mai poate filtra toxinele din organism.
4. Oboseala. Este un alt semn că ficatul tău suferă. Toxinele din corp se pot depune pe articulații, ceea ce va duce la apariția durerilor. De asemenea, apare și oboseala. Din cauza acestor toxine poate să apară și depresia.
5. Respirație urât mirositoare. Ficatul lent duce la apariția tulburărilor digestive. Toxinele din intestin vor duce la apariția respirației urât mirositoare.
6. Greața și lipsa poftei de mâncare. Când în corpul tău există prea multe toxine, pe care ficatul cu probleme nu le poate îndepărta, atunci apare senzația de greață. În plus, îți poți pierde pofta de mâncare.
7. Probleme la nivelul pielii. Când apar probleme ale ficatului, atunci pielea se poate îngălbeni. În plus, eczemele, urticaria și alergiile sunt cauzate de toxinele din corp, pe care ficatul bolnav nu le poate inlătura, conform andreilaslau.ro.