Sanatate
Metode de preventie pentru cele mai cunoscute forme de hepatita
Un studiu alarmant arata ca peste 500 de milioane de persoane la nivel global sufera de o forma a hepatitei, dintre care 600.000 in Romania, tara noastra situandu-se pe locul 2 la nivel european. In acelasi timp, tot potrivit datelor oficiale europene, Romania figureaza pe locul 25 in randul statelor din Europa in privinta nivelului de investigatie, preventie si tratament.
Exista 5 tipuri de virusuri hepatice: hepatita de tip A, B, C, D sau E. Dintre cele cinci enumerate, hepatita de tip B, C sau D pot provoca infectii cronice amenintand viata bolnavului. Principala forma de preventie este vaccinarea impotriva virusurilor hepatice, vaccinuri disponibile azi peste tot in lume, precum cele impotriva HVA si HVB. A doua etapa a preventiei se realizeaza prin cercetarea amanuntita a bolii, in mod personalizat, la fiecare pacient care sufera de hepatita.
Hepatita A este declansata prin contactul cu apa sau alimentele contaminate anterior. In acest caz, virusul determina doar infectii acute, organismul avand in continuare puterea de a lupta cu infectiile. Preventie: Atentie la igiena si la consumul de apa din surse nesigure.
Hepatita de tip B este cea mai raspandita dintre cele 5 forme, iar boala se poate lua prin contactul cu sangele unei persoane deja afectate de acest virus. Hepatita B poate fi transmisa si de la mama la copil in timpul nasterii. Daca, dupa respectarea tratamentului, boala nu dispare in 6 luni, aceasta poate provoca complicatii. Romania se afla pe locul 2 cu aceasta forma de virus la nivel european. Preventie: Folositi prezervativul atunci cand intretineti raporturi sexuale si nu le mai folositi pe cele pe care deja le-ati utilizat. Aveti mare grija la lamele de ras, trusele de infrumusetare si alte obiecte personale. Evitati aparatele de tatuare care reprezinta risc urias de contaminare.
Hepatita C se transmite tot prin sange (contact sexual sau la nastere). Aceasta forma a bolii este una mai grava, organismul fiind incapabil sa lupte de unul singur impotriva virusului. In astfel de cazuri apare ciroza sau cancerul la rinichi dupa 15-30 de ani de boala. Preventie: Nu exista vaccinuri impotriva acestui tip de hepatita. Se aplica aceleasi reguli ca la hepatita B.
Hepatita D reprezinta o supra-infectie a pacientilor deja afectati de boala. Creste posibilitatea aparitiei cancerului hepatic. Preventie: se respecta regulile din cazul hepatitei de tip B si se recomanda vaccinarea impotriva HVB. Cat despre Hepatita E, aceasta poate fi prevenita ca si Hepatita A, insa, in prezent, vaccinarea impotriva HVE are o raspandire extrem de limitata.