Connect with us

Revistateo.ro

Metode de preventie pentru cele mai cunoscute forme de hepatita

Sanatate

Metode de preventie pentru cele mai cunoscute forme de hepatita

Un studiu alarmant arata ca peste 500 de milioane de persoane la nivel global sufera de o forma a hepatitei, dintre care 600.000 in Romania, tara noastra situandu-se pe locul 2 la nivel european. In acelasi timp, tot potrivit datelor oficiale europene, Romania figureaza pe locul 25 in randul statelor din Europa in privinta nivelului de investigatie, preventie si tratament.

Exista 5 tipuri de virusuri hepatice: hepatita de tip A, B, C, D sau E. Dintre cele cinci enumerate, hepatita de tip B, C sau D pot provoca infectii cronice amenintand viata bolnavului. Principala forma de preventie este vaccinarea impotriva virusurilor hepatice, vaccinuri disponibile azi peste tot in lume, precum cele impotriva HVA si HVB. A doua etapa a preventiei se realizeaza prin cercetarea amanuntita a bolii, in mod personalizat, la fiecare pacient care sufera de hepatita.

Hepatita A este declansata prin contactul cu apa sau alimentele contaminate anterior. In acest caz, virusul determina doar infectii acute, organismul avand in continuare puterea de a lupta cu infectiile. Preventie: Atentie la igiena si la consumul de apa din surse nesigure.

Hepatita de tip B este cea mai raspandita dintre cele 5 forme, iar boala se poate lua prin contactul cu sangele unei persoane deja afectate de acest virus. Hepatita B poate fi transmisa si de la mama la copil in timpul nasterii. Daca, dupa respectarea tratamentului, boala nu dispare in 6 luni, aceasta poate provoca complicatii. Romania se afla pe locul 2 cu aceasta forma de virus la nivel european. Preventie: Folositi prezervativul atunci cand intretineti raporturi sexuale si nu le mai folositi pe cele pe care deja le-ati utilizat. Aveti mare grija la lamele de ras, trusele de infrumusetare si alte obiecte personale. Evitati aparatele de tatuare care reprezinta risc urias  de contaminare.

Hepatita C se transmite tot prin sange (contact sexual sau la nastere). Aceasta forma a bolii este una mai grava, organismul fiind incapabil sa lupte de unul singur impotriva virusului. In astfel de cazuri apare ciroza sau cancerul la rinichi dupa 15-30 de ani de boala. Preventie: Nu exista vaccinuri impotriva acestui tip de hepatita. Se aplica aceleasi reguli ca la hepatita B.

Hepatita D reprezinta o supra-infectie a pacientilor deja afectati de boala. Creste posibilitatea aparitiei cancerului hepatic. Preventie: se respecta regulile din cazul hepatitei de tip B si se recomanda vaccinarea impotriva HVB. Cat despre Hepatita E, aceasta poate fi prevenita ca si Hepatita A, insa, in prezent, vaccinarea impotriva HVE are o raspandire extrem de limitata.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Sanatate

To Top