Connect with us

Revistateo.ro

A trecut un an de la atentatele de la Bruxelles, soldate cu 34 de morti si 200 de raniti. Belgia isi comemoreaza pe 22 martie victimele.

Stiri

Un an de la atentatele de la Bruxelles – Ce s-a schimbat

Astazi se implineste un an de la atentatele din Bruxelles. Pe 22 martie 2016, capitala Belgiei era lovita de mai multe acte teroriste, comise pe aeroportul Zaventem, dar si la metrou.

Bilantul cumplitelor evenimente s-a ridicat 34 de morti si 200 de raniti. Atentatele au fost revendicate de gruparea Statul Islamic.

Azi, la un an de la tragedia care a socat intreaga lume, Belgia este in alerta sporita si incearca sa  reduca atat amenintarea interna, cat si pe cea reprezentanta de militantii care ar putea reveni din Orientul Mijlociu.

Teama de noi atentate a dus la masuri controversate

De altfel, teama ca un astfel de eveniment s-ar putea repeta a dus la luarea unor masuri controversate. Chiar ieri, autoritatile din Marea Britanie au anuntat ca laptopurile, tabletele si telefoanele mai mari fata de dimensiunile tipice ale unui smartphone vor fi interzise in bagajul de mana. Interdictia se aplica acelor curse aeriene directe din Turcia, Liban, Iordania, Egipt, Tunisia şi Arabia Saudita.

Dispozitivele electronice vor trebui predate in bagajul de cala.

Londra a urmat astfel exemplul SUA, care au luat aceasta masura mai devreme, dupa ce spionajul a primit informatii despre existenta unei amenintari teroriste a jihadistilor Statului Islamic la bordul avioanelor cu destinatia Statele Unite.

Decizia se aplica acelor linii aeriene care opereaza zboruri de pe zece aeroporturi din opt tari predominat musulmane in cazul Statelor Unite.

Si UE a decis sa ia masuri mai aspre privind siguranta, dupa atentatele din Bruxelles. La 21 aprilie 2016, Consiliul European a adoptat o directiva privind utilizarea datelor din registrul cu numele pasagerilor (PNR) pentru prevenirea, depistarea, investigarea si urmarirea penala a infractiunilor de terorism si a infractiunilor grave.

Belgia isi plange mortii

Intre timp, Belgia isi comemoreaza victimele atacurilor din 22 martie 2016. Un moment de reculegere a fost tinut pe aeroportul Zaventem, la care a participat si familia regala belgiana. Un altul a fost tinut si la statia de metrou Molenbeek, scena altor atacuri din acea zi fatidica.

Citeste si: Ce s-a intamplat la Bruxelles pe 22 martie 2016

De asemenea, azi mai sunt programate un mars cetatenesc, o slujba religioasa si inaugurarea unui ansamblu de statui in memoria celor care si-au pierdut viata atunci.

Filmul atentatelor de la Bruxelles

atre ora 7.00 GMT (ora locala 8.00; 9.00, ora Romaniei): doua explozii rasuna la Aeroportul International Zaventem. Potrivit unor martori, mai intai s-au auzit focuri de arma in terminalul pentru plecari al aeroportului, dupa care o persoana a inceput sa strige in araba si s-au auzit doua explozii.

– cu putin inainte de ora 8.00 GMT: politia federala anunta un mort si casiva raniti, dar adauga ca bilantul este probabil mai mare.

Aeroportul este inchis si nu mai este deservit de trenuri si nici de autobuze. O reuniune are loc la Centrul de criza de la Ministerul de Interne.

– putin dupa ora 8.00 GMT: rasuna o noua explozie in rama unui metrou, in statia „Maalbeek”, nu departe de institutiile europene. La inceput se vorbeste despre cel putin 15 raniti.

– 8.15 GMT: alerta antiterorista este ridicata la nivelul maxim in intreaga Belgie.

– cu putin inainte de ora 9.00 GMT: Comisia Europeana (CE) isi indeamna angajatii sa ramana acasa sau in birouri.

– dupa ora 9.00 GMT: Parchetul federal anunta un bilant de cel putin 13 morti si 35 de raniti la aeroport.

– cu putin inainte de ora 9.30 GMT: Centrul de criza de la Ministerul belgian de Interne cere populatiei Bruxellesului sa nu mai circule. Toate mijloacele de transport publice sunt inchise.

Securitatea este de asemenea consolidata pe aeroporturi, in gari si in transportul in comun de la Paris.

Masurile de securitate sunt consolidate si pe aeroporturi la Londra (Gatwick), Frankfurt, Moscova, dar si pe aeroporturi olandeze si la frontiera de sud a Olandei.

– cu putin de ora 10.00 GMT: pompierii prezinta primul bilant provizoriu, de cel putin 21 de morti, dintre care 11 la Zaventem.

– putin dupa ora 10.00 GMT: este dispusa oprirea traficului trenurilor Thalys.

– 10.15 GMT: presedintele Consilului Eurpean Donald Tusk condamna aceste „atentate teroriste”.

– putin dupa ora 10.30 GMT: politia consolideaza securitatea centralelor nucleare din Belgia.

– 10.43 GMT: premierul belgian Charles Michel condamna cele doua atacuri „oarbe, violente si lase” care au lovit Belgia.

– 10.46 GMT: primarul Parisului Anne Hidalgo anunta ca Turnul Eiffel va fi iluminat in culorile Belgiei. Ea indeamna totodata la o „adunare in tacere”, la ora 19.00, in fata Primariei Parisului.

– cu putin inainte de ora 11.00 GMT: una dintre dintre cele doua explozii de la aeroportul din Bruxelles a „fost provocata, probabil, de un kamikaze”, anunta procurorul federal belgian Frederic Van Leeuw.

– 11.00 GMT: „Toata Europa este lovita”, declara presedintele francez Francois Hollande.

– 11.15 GMT: exploatantul retelei de transport din Bruxelles anunta ca atacul din metrou s-a soldat cu cel putin 15 morti si 55 de raniti, dintre care 30 grav.

Putin mai tarziu, se anunta ca bilantul provizoriu al celor doua atacuri a crescut la 26 de morti si zeci de raniti.

Traficul trenurilor Eurostar de la Londra la Bruxelles este suspendat.

– 12.30 GMT: „Nu-i vom lasa niciodata pe teroristi sa castige”, declara premierul britanic David Cameron.

– 12.35: ancheta cu privire la atacuri este „in curs”, autoritatile se tem ca pot „sa existe inca persoane in libertate”, anunta ministrul belgian de Externe Didier Reynders.

– 13.30 GMT: atacul in metrou s-a soldat „probabil cu 20 de decese” si 106 raniti, anunta bourgmestre (primarul) Bruxellesului Yvan Mayeur, care precizeaza ca este vorba despre un bilant provizoriu.

„Situatia in metrou este extrem de haotica”, recunoaste Mayeur, care evoca „un efort important in vederea identificarii victimelor”.

– 13.45 GMT: potrivit unui nou bilant provizoriu prezentat de pompieri, la Aeroportul Bruxelles-Zaventem sunt 14 morti si 96 de raniti.

– putin dupa ora 15.00 GMT: media difuzeaza imagini cu suspecti surprinse de sistemul de supraveghere video de la aeroport: este vorba despre trei barbati care imping carucioare cu bagaje.

– 15.22 GMT: presedintele american Barack Obama, in vizita in Cuba, condamna aceste atacuri „revoltatoare”.

– putin dupa ora 15.30 GMT: Aamaq, o agentie online afiliata gruparii Statul Islamic anunta responsabilitatea SI. Organizatia revendica atacurile putin dupa ora 16.30 GMT.

– 15.48 GMT: lideri ai celor 28 de state membre UE denunta „un atac asupra societatii noastre deschise si democratice”.

– 15.53 GMT: secretarul general al ONU Ban Ki-moon denunta niste „atacuri josnice”.

– 16.15 GMT: trei bombe au fost introduse pe aeroport, insa una dintre ele nu a explodat, potrivit guvernatorului provinciei Bruxelles.

– 17.14 GMT: politia federala belgiana publica un apel catre martori in vederea identificarii unui barbat, care apare intr-o captura de ecran si care figureaza printre suspectii in atacul de la aeroport.

– 17.42 GMT: cele doua bombe care au explodat la aeroport „probabil” au fost activate de kamikaze, iar politia cauta „in mod activ” un al treilea suspect, anunta parchetul federal.

– 18.14 GMT: un dispozitiv exploziv, produse chimice si un steag SI sunt descoperite in timpul unor perchezitii la Schaerbeek, o comuna de la Bruxelles.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top