Stil de viata
Semne ca esti un parinte toxic fara intentie
Relatia pe care parintii o au cu copiii lor ar putea avea de suferit din cauza unor lucruri gresite pe care parintii le fac fara intentie. Afla care sunt semnele care iti arata ca ai putea fi un parinte toxic fara intentie.
Cateva semne care iti arata ca poti fi un parinte toxic
1. Nu iti asculti copilul cand iti vorbeste. Comunicarea dintre parinti si copii ar putea fi complicata uneori. Mai ales pe masura ce copiii cresc si incep sa aiba propriile opinii. Psihologul Barbara Greenberg sustine ca este foarte importanta comunicarea pentru ca parintii si copiii sa aiba o relatie frumoasa si sanatoasa. „Parintii toxici nu isi asculta copiii. In schimb, vorbesc in timp ce vorbesc si copiii lor”, sustine pishologul. „Daca parintii stiu ca fac lucrul acesta, atunci trebuie sa faca un efort, sa taca si sa incerce sa isi asculte mai mult copiii. Daca simt ca sunt ascultati, copiii vor comunica mai mult si vor avea mai multa incredere”, a continuat Barbara Greenberg.
2. Te lasi coplesit de gandurile negative. Parintii se pot lasa coplesiti de propriile ganduri, iar lucrul acesta va duce la un raspuns negativ si nepotrivit pe care il vor da copilului. Psihologul Jeffrey Bernstein sustine ca gandurile parintilor sunt, de cele mai multe ori, motivul pentru care apare comportamentul negativ al copilului. Acesta explica: „Niciun copil nu este perfect, insa parintii nu realizeaza cat de mult propriile lor ganduri, si nu comportamentul copiilor, contribuie la aparitia unor emotii negative. Parintii care recunosc acest comportament ar trebui sa incerce sa renunte la negativism si, in schimb, sa aiba ganduri pozitive pe care sa le transmita si copiilor.
3. Nu iti controlezi propriile frustrari. Parintii se confrunta deseori cu anumite frustrari. Insa nu trebuie sa le lase sa intervina intre ei si copii. Psihologul Bernstein considera ca parintii pot observa cum frustrarile lor isi pun amprenta asupra copiilor. „Cand inveti sa iti identifici si sa iti controlezi frustrarile, vei vedea cum comportamentul copilului incepe sa se imbunatateasca”, sustine psihologul.
Ii critici prietenii
4. Ii critici prietenii. Orice copil isi va invita acasa unii prieteni. Daca ii critici acei prieteni, copilul tau va intelege ca, de fapt, il critici si pe el. In loc sa faci lucrul acvesta, incearca sa afli de ce acei prieteni sunt speciali pentru copilul tau, recomanda Barbara Greenberg.
5. Iti etichetezi copilul. Multi parinti confunda comportamentul negativ al unui copil cu o identitate negativa. Alegerile gresite ale copiilor nu inseamna ca acestia nu au calitati. Psihologul Bernstein sustine ca uneori, parintii care se ocupa de cresterea si ingrijirea copiilor 24 de ore din 24, nu au timp suficient pentru a reflecta si pentru a observa diferentele mentionate anterior. Astfel, ajung sa creada despre copiii lor ca sunt lenesi, ca nu le pasa, ca sunt egoisti etc. Iar copiii care primesc astfel de etichete acumuleaza anumite frustrari, sunt raniti si plini de resentimente. In acest fel vei descuraja schimbarile pozitive ale copilului tau.
Iti compari copilul cu alti copii
6. Iti compari copilul cu alti copii. Unii parinti isi compara copiii cu alti copii. Fie ca este vorba despre frati sau surori, ori despre prieneti ai copiilor lor. Astfel, considera ca ii vor motiva pe cei mici sa se schimbe si sa adopte calitatile altora. Insa, in realitate, nu se intampla asta. Comparatiile vor distruge stima de sine a copilului si nu vor fi o motivatie pentru ei pentru a se schimba.
7. Spui lucruri precum „Tu mereu…” sau „Tu niciodata…”. Cand folosesti aceste cuvinte deseori, nu lasi loc pentru schimbari pe care le poate face copilul. In loc sa generalizezi si sa subliniezi un comportament negativ, incearca sa folosesti cuvinte care incurajeaza schimbarea copilului. „Pari suparat atunci cand…” sau „Cum putem rezolva lucrul acesta impreuna?”. Astfel iti incurajezi copilul sa renunte la anumite lucruri nepotrivite si ii arati ca esti alaturi de el.
8. Refuzi sa il lasi sa fie independent. Parintii toxici nu le ofera copiilor independenta de care au nevoie. Pe masura ce cresc, copiii incep sa isi poarte si singuri de grija, Insa unii parinti nu accepta ca cei mici incep sa creasca si sa se maturizeze si continua sa faca totul pentru ei. Lucrul acesta nu ii ajuta. Din contra, le transmite faptul ca nu ii crezi competenti si nu ii lasi sa isi descopere sau sa dezvolte anumite abilitati.
Articole pe aceeasi tema:
Ce fel de copil ai in functie de zodia lui
Te-ai saturat sa mai tipi la copilul tau? 6 sfaturi sa renunti la acest obicei