Connect with us

Revistateo.ro

Legatura dintre constructia anatomica si alimentatie

Dieta si Sport

Legatura dintre constructia anatomica si alimentatie

Exista vreo legatura intre constructia anatomica si alimentatie? Avem voie sa mancam anumite produse alimentare daca arderile grasimilor sunt mai grele? Nutritionistul Mihaela Bilic a abordat acest subiect si vine cu cateva explicatii interesante.

Recomandarile Mihaelei Bilic privind alimentatia

„Suntem cu totii diferiti. Din (ne)fericire. Stim ca fiecare individ e unic, ne bucura faptul ca exista lucruri/gusturi/reactii/nevoi doar ale noastre. si cand vine vorba de mancare o percepem diferit, o digeram si o metabolizam diferit.

Pe acest principiu s-a inventat alimentatia impartita pe grupe de sange, dietele asa-zis personalizate (care in final tot pe carne cu salata se bazau), curele de slabire in functie de profilul genetic sau intolerantele alimentare.

Desi suna spectaculos si pare extrem de stiintific, relatia omului cu mancarea e definita nu atat de unicitatea genelor, cat de obiceiuri, traditii, legatura cu locul in care ne-am nascut. Cu alte cuvinte conteaza mai putin constructia anatomica, important este felul in care „exploatam” motorul din dotare.

Cand vine vorba de functionare si eficienta digestiva sau metabolica, randamentul este influentat de coloniile de bacterii din intestin. Iar aceste colonii se dezvolta, se multiplica, se transforma, traiesc sau mor in functie de obiceiurile alimentare, ale noastre si ale stramosilor nostri.

Prezenta anumitor produse in dieta vreme de secole, poate duce la dezvoltare suplimentara a unor colonii bacteriene responsabile de digestia lor. Asa cum functia face organul, mancarea tine intestinul in echilibru, iar noi trebuie doar sa ne respectam identitatea si profilul alimentar.

Globalizarea nu este neaparat un avantaj, putem fi cetateni universali, insa ramanem pe veci romani din punct de vedere nutritiv. Daca peste 50% din asiatici beneficiaza de efectul benefic al boabelor de soia (scade frecventa cancerului de prostata, al bolilor cardiovasculare si osteoporozei), cand vine vorba de populatia europeana procentul scade la 25-30%.

CITESTE SI: Mihaela Bilic, despre probiotice si prebiotice

Nutritionist Mihaela Bilic: Cu ce poate fi inlocuita painea

Avem un bagaj bacterian diferit, motiv pentru care nu putem extrage eficient nutrientii decat din alimentele cu care am crescut, care provin de pe meleagurile cu clima temperata ale batranei Europe.

Macar de dragul intestinului nostru, haideti sa mancam ce creste pe plaiurile mioritice si sa consumam produsele exotice doar din curiozitate, de dragul de a experimenta. Putem evolua ramanand romani”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Dieta si Sport

To Top