Stil de viata
Traditii, obiceiuri si superstitii de Florii
Crestinii respecta o serie de traditii, obiceiuri si superstitii de Florii. Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim este una din cele mai importante din calendarul ortodox. Duminica Floriilor are o insemnatate speciala, caci sarbatoarea ne pregateste pentru Invierea Domnului.
In bisericile din Romania se tin slujbe speciale de Florii. Traditiile si obiceiurile se respecta atat la tara cat si la oras.
Cele mai interesante traditii, obiceiuri si superstitii de Florii
1. Fetele care au primit martisor si inca il poarta, trebuie sa se desparta de el in dimineata Duminicii Floriilor. Martisorul trebuie pus pe o creanga de pom care a inceput sa inverzeasca. Cele mai multe fete nemaritate aleg ramurile macesului.
2. In Banat, cu o zi inaintea sarbatorii, fetele pun o oglinda si o camasa sub un smoc de par. Aceste obiecte pot fi folosite in farmece pentru sporirea norocului in dragoste si sanatate.
3. La miezul noptii, inainte de Florii, in unele locuri se fierbe busuioc in apa, iar femeile isi spala parul dimineata cu acea apa. Se spune ca podoaba capilara va fi mai bogata si mai stralucitoare, ca un pom inflorit primavara.
4. Batranele spun ca cine nu se spala pe cap in ziua de Florii cu apa sfintita la biserica va carunti.
5. Crestinii duc ramuri de salcie la biserica pentru a fi sfintite. Ele pot fi puse apoi in mai multe colturi ale casei ori in grajdurile animalelor. Salcia atrage bunastarea si armonia in familie.
6. In unele sate din Romania, vaduvele duc ofranda sotilor decedati la mormintele acestora. Acest ritual de pomenire are loc in sambata Floriilor, cunoscuta sub denumirea de Sambata a lui Lazar, cel inviat de Iisus Hristos.
7. Persoanele care s-au indepartat de Dumnezeu trebuie sa puna ramurile de salcie sfintite la o icoana si sa aprinda o lumanare pentru iertarea propriilor pacate. Sarbatoarea este extrem de importanta pentru ca isi propune sa ii readuca pe oameni impreuna, in jurul Domnului.
8. Unii batrani spun ca e bine ca ramurile de salcie sfintite sa fie purtate la brau: ele tin bolile la distanta.
Rugaciunea care se spune in Duminica Floriilor
9. Tot in aceasta zi se spune o rugaciune de binecuvantare a salciei pentru sporirea efectelor benefice ale acestora.
„Doamne, Dumnezeul nostru, Care sezi pe heruvimi; Cel ce ai aratat puterea Ta si ai trimis pe Unul‑Nascut Fiul Tau, Domnul nostru Iisus Hristos, ca sa mantuiasca lumea prin Crucea, prin ingroparea si prin Invierea Sa; Caruia, venind in Ierusalim spre patima cea de bunavoie, poporul care sedea intru intuneric si in umbra mortii, luand semnele biruintei, ramuri de copaci si stalpari de finic, I‑a prevestit invierea, Insuti, Stapane, pazeste‑ne si pe noi, care urmand acelora purtam in maini ramuri de copaci in aceasta zi de inainte‑praznuire.
Si precum pe acele popoare si pe acei prunci care ti‑au strigat tie: osana, apara‑ne si pe noi, ca prin laude si cantari duhovnicesti sa ne invrednicim de datatoarea de viata invierea cea de a treia zi, in Hristos Iisus Domnul nostru, cu Care impreuna esti binecuvantat, cu Preasfantul si bunul si de‑viata‑facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin”
CITESTE SI: FLORIILE. Ce simbolizează ramurile de salcie primite la biserică
CITESTE SI: Cele mai ciudate superstitii de la tara de FLORII
10. Totodata, in Duminica Floriilor se da dezlegare la peste. Cu alte cuvinte, crestinii pot consuma carne de peste, desi ne aflam in post.
11. Pana la ora 12, dupa terminarea slujbei de Florii, credinciosii care tin Postul Mare nu mananca nimic. Acestia primesc binecuvantarea preotului dupa ce sunt sfintite ramurile de salcie. Practic, in Duminica Floriilor exista cateva ore de post negru. Dupa ora 12 se pregateste masa, iar pe ea este bine sa fie asezate ramurile de salcie sfintite.