Naturiste
Beneficiile știrului, planta care nu moare
Știrul este una dintre cele mai răspândite plante din țara noastră, iar beneficiile sale pentru sănătate nu sunt cunoscute pe deplin.
Beneficiile știrului, planta viitorului
Știrul este cunoscut și sub numele de amarant (sau amaranth în limba engleză) și, deși e folosit mai mult ca nutreț pentru porci, poate fi consumat și de oameni.
Strămoșii noștri făceau ciorbe de știr și erau feriți de o serie de probleme de sănătate. De la știr se consumă partea verde, dar și semințele. Se pot face tocănițe, supe și salate cu această plantă delicioasă.
Știrul combate diareea, iar infuzia cu această plantă prin gargară ameliorează durerile de gât și afta bucală. Planta e folosită și pentru spălarea eczemelor și este recomandată pentru combaterea alergiilor sezoniere.
Știrul e bogat în vitaminele A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C și E, dar și în magneziu, calciu, acid folic și zinc.
Botaniștii sunt de părere că în viitorul nu foarte îndepărtat știrul va fi cea mai sănătoasă și ieftină hrană, și asta pentru că se înmulțește fără să fie nevoie de intervenția omului și apare peste tot în lume.
CITEȘTE ȘI: Vezi cât de bună este PĂPĂDIA pentru sănătatea ta
CITEȘTE ȘI: Dieta cu urzici: slabesti 5 kilograme intr-o saptamana
În Moldova secolelor trecute, știrul însoțea mămăliga și preparatele din brânză, fie că erau dulci sau puțin mai sărate. Planta este excelentă pentru ciorbele acrișoare și ajută la îmbunătățirea circulației sângelui. De asemenea, elimină bacteriile rele acumulate în intestine.