Stil de viata
Ce trebuie să știi despre taina botezului
Taina botezului este una din cele mai importante după orânduiala bisericească. Botezul este prima sărbătoare din viață, iar în cultura creștin-ortodoxă este marcat de o serie de semnificații și simboluri.
Iată câteva lucruri elementare pe care trebuie să le știi despre taina botezului:
1. Botezul nu este valid dacă nu e săvârșit în Biserică, de către preot. Copilul primește un nume și face primul pas în lumea credinței. Din momentului botezului, acesta se apropie de Dumnezeu Tatăl.
2. Un copil nu poate fi botezat de nași necreștinați.
3. Copilul este scufundat de preot în apă de trei ori, simbolizând Sfânta Treime. Copilul este uns cu untdelemnul bucuriei, pe frunte, piept, mâini și picioare. Din ulei preotul toarnă și în vasul de botez. Mirul trebuie să fie sfințit de Patriarh în Joia Mare.
4. Lăuza nu are voie să intre în biserica în primele 40 de zile după naștere, iar dacă face asta trebuie să primească dezlegare de la preot.
5. Dacă e vorba de o fetiță, ea trebuie botezată de către naș. Dacă este băiețel, ea trebuie botezată de nașă.
6. Nașii sunt părinții spirituali ai copilului și ei cumpără toate cele necesare înfăptuirii acestei sfinte taine: lumânare, pânză albă, trusou, fașă, cruciulițe, ață roșie, ulei și vin.
CITEȘTE ȘI: Ce spune datina despre persoanele cu două nume
7. Când ajunge acasă, nașa întinde brațele peste prag și, cu finul în brațe rostește: “Mi-ai dat un păgân, ți-am adus un creștin”. Copilul nu are voie să fie pupat până a doua zi.