Sanatate
Tipul de cancer care afectează peste 4.000 de românce anual. Medicii trag un semnal de alarmă
În fiecare an, mai mult de 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Din acest motiv, România se află pe primul loc în Europa la incidența acestui tip de cancer. Femeile afectate de cumplita boală au vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. Multe femei își pierd viața din cauza acestei boli. Riscul de mortalitate este de 4 ori mai ridicat decât în alte țări europene, a spus Carmen Ungurean de la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Tipul de cancer care afectează peste 4.000 de românce anual. Medicii trag un semnal de alarmă
Femeile trebuie să meargă constant la medic și să își facă analizele. Astfel depistează la timp boala și o pot învinge. Testul Babeș-Papanicolau este extrem de util în acest caz. În fiecare an, 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Statisticile sunt îngrijorătoare. Se înregistează aproape 2.000 de decese în fiecare an din cauza acestui tip de cancer. Comparativ cu alte țări europene, cancerul de col uterin este mult mai des întâlnit în România. Incidența și mortalitatea sunt cu până la patru ori mai mari decât în celelalte țări europene.
CITEȘTE ȘI: Semne ca poti face cancer si sfaturi sa-l eviti
CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu majoritatea femeilor care suferă de cancer
„Femeile active, cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani, sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin. (…) Cancerul de col uterin este al doilea cel mai des întâlnit cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani din țara noastră, după cel mamar. Mai mult, pentru femeile din aceeași categorie de vârstă, cancerul de col uterin este principala cauză de mortalitate prin cancer, în contextul în care se înregistrează peste 1.900 de decese anual, în urma diagnosticării cu această boală. România se află pe primul loc în Europa din punctul de vedere al incidenței și mortalității cauzate de cancerul de col uterin: astfel, rata estimată a mortalității cauzate de cancer de col uterin este de 14,2, de aproape patru ori mai mare decât media la nivelul UE, care este de 3,7”, a spus Carmen Ungurean, potrivit doctorulzilei.ro.