Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

Cum s-a mărit suprafața României cu 6 kilometri pătrați

Institutul Național de Statistică a făcut un anunț interesant. Se pare că suprafața României s-a schimbat. Noua suprafață este de 238.397 de kilometri pătrați, iar asta înseamnă că harta României s-a mărit cu 6 kilometri pătrați.

Avem o țară mai mare cu 6 kilometri pătrați

„Suprafaţa totală a teritoriului este de 238.397 km2. Suprafaţa totală a României a fost actualizată de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, în conformitate cu prevederile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996, cu modificările şi completările ulterioare”, arată INS, potrivit ziare.com.

Această actualizare venită de la INS face ca toate documentele oficiale și site-urile de informații publice să fie schimbate pe viitor, pentru a fi în concordanță cu noua suprafață. Vechea suprafață era de 238.391 kilometri pătrați, se mai arată în comunicatul INS.

Proiecția cartografică a țării noastre (cea oficială, după care se întocmesc documente și se fac măsurători și analize) este proiecția Stereografică 1970 de la modelul Gauss-Kruger la modelul Krasovsky.

După schimbarea acestui model, suprafața României a fost recalculată de la 237.500 kilometri pătrați la 238.391, valoare care se găsește în toate hârtiile oficiale.

 

Citește și: Substanta RADIOACTIVĂ care se gaseste in toate casele din Romania. CUM ÎȚI DAI SEAMA DACĂ AI ȘI TU ÎN CASĂ!

Cercetatorii de la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj au descoperit ca un gaz radioactiv, numit radon se regaseste in Romania in cantitati mult mai mari decat in restul Europei.

Astfel, studiul realizat de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Cluj a scos la iveala un gaz radioactiv numit radon, care se afla in toate locuintele din Romania.

Acesta este un gaz care provoaca moartea multor persoane anual, deoarece provoaca, printre altele, cancerul la plamani. Radonul se gaseste in sol, in roci, dar si in apa.

In urma a peste 5000 de masuratori, acoperind aproape jumatate din harta Romaniei, cercetatorii clujeni au aratat ca in Romania exista poluare de 176 de Becquereli/metru cub, in timp de media europeană este de 98 Bq/m3.

De asemenea, mai mult de 11 la suta din rezultatele obtinute arata niveluri ale poluarii cu radon peste nivelul care va fi legiferat, de 300 de Bq/m3.

Radonul este un gaz radioactiv, provenit din dezintegrarea radiului. Acesta din urma provine din dezintegrarea uraniului, considerat a avea un rol important in producerea cancerului bronho-pulmonar, dar si a leucemiei.

Radonul se infiltreaza in case prin structura de rezistenta. Pentru scaderea nivelului acestui gaz, cea mai simpla solutie este aerisirea.

„Asta inseamna ca ne situam intr-o zona de risc ridicat. Zone de risc sunt toate cele care au peste 300 de Bq/m3. Si unde ar trebui facute masuratori detaliate si ar trebui implementat un protocol riguros de control. S-au identificat niste zone. Insa rezultate mai mari de 300 sunt cam in toate judetele. (…) Sunt in toate judetele variatii.

1 Comment

1 Comment

  1. ileana tacu

    2017-06-25T12:12:39+03:00 at 2017-06-25T12:12:39+03:00

    Institutul Național de Statistică poate publica așa o porcărie, o hartă a României greșită cu județul Botoșani inclus în regiunea Bucovina? De când județul Botoșani face parte din Bucovina? Cum se poate așa ceva?

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top