Connect with us

Revistateo.ro

Stiri

S-au schimbat regulile privind acordarea concediului medical. Ce nu știu românii

S-au schimbat regulile privind acordarea concediului medical, mai exact a prelungirii acestuia.

Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale (C.N.P.A.S) a schimbat regulile pentru angajații care doresc prelungirea concediului medical pentru incapacitate de muncă.

Schimbarea importantă privind acordarea concediului medical

Astfel că, dacă bolnavul nu se recuperează după cele 183 de zile care pot fi acordate din punct de vedere legal, acesta poate intra la pensia de boală.

„În situații temeinic motivate de posibilitatea recuperării, medicul prevăzut la alin. (1) (medicul primar/specialist – n.red.) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitării pensionării de invaliditate și menținerii asiguratului în activitate”, scrie în OUG nr. 158/2015.

Regulile sunt prevăzute în Ordinul Casei Naționale de Pensii Publice și ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 953/783/2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 599 din 26 iulie 2017.

CITEȘTE ȘI: Indemnizatie pe viata pentru mame, intre 600 si 1000 lei

Salarii și bonusuri MAI MARI în 2017

Practic, dacă pacientul nu se recuperează și este declarat inapt de muncă, medicul poate cere declararea invalidității acestuia și poate propune pensionarea pe caz de boală.

Același medic poate propune și prelungirea concediului medical, peste cele 183 de zile, dar nu mai mult de 90 de zile în plus.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Stiri

To Top