Connect with us

Revistateo.ro

Blog

Dinozaurul din paharut

Am deja un copil mare, care invata excelent si de care sunt mandra in fiecare zi a vietii mele. Frumos e, insa, ca adolescenta de azi a inceput prin a fi un pui de om plin de curiozitati, de ciudatenii interesante.

Va dati seama ca imi amintesc perfect prima ei zi de gradinita. Uimita, ma intreba pe mine de ce colegii ei plang dupa „acasa” si nu vor sa pape nimic si nici sa se joace intre ei, Ce sa-i spun, ce sa-i spun… I-am zis ca, de fapt, nu vor sa se spele pe maini, iar asta a lasat-o fara cuvinte. Asa era. Copiii erau speriati, cumva, de ideea de educator, de disciplina, de igiena.

Si pe buna dreptate oarecum, avand in vedere ca statisticile arata ca, in Romania, 1 din 4 scoli nu are autorizatie sanitara (Sursa: Ziarul Financiar). Sute de unitati de invatamant nu au fost renovate de multa vreme, iar conditiile de igiena s-au deteriorat de la an la an.

Vedeti, fundamental, Maia e un om disciplinat, punctual, riguros si drept. Le are si ea pe ale ei, nu ma intelegeti gresit, cum le avem toti. Maia mea gaseste o placere (pe care o inteleg perfect) in intimitatea procesului de autoinfrumusetare, prin igiena. Isi ia timpul pentru spalat parul ei superb, pentru dusul obligatoriu si toate celelalte, pe care le stiti prea bine.

Doar ca, revin, Maia a pornit totul intr-o zi de gradinita, in care a vazut copii speriati de…apa si sapun?… Cum?? Periutele lor de dinti nu aveau chip funny? Savoniera lor nu era tot un… dinozaur?

Nu. Nu era. Si asta pentru ca nu toti parintii se gandesc ce uriasa bucurie ofera copiilor lor, pregatindu-i pentru ziua in care vor merge la scoala si vor sti sa se raporteze la igiena lor si a celor din jur.

Am invatat, insa, ca parintii si copiii s-ar cunoaste mai bine, daca s-ar amuza impreuna, invatand reguli, pana la urma de buna conduita, care sa se aplice relaxat, apoi, in public, cand vine vorba despre manute spalate dupa ce vin de la toaleta si nu numai. Stiti ce vreau sa spun. Totul e la parinti, si sapunul, si distractia!

M-am bucurat enorm cand am aflat de proiectul Domestos Igiena de Nota 10, tocmai pentru ca e nevoie ca elevii din ciclul primar şi preşcolar sa inteleaga semnificatia igienei de 10, precum şi modalitățile de combatere a microbilor. Si e necesar sa se intample asta si la scoala si acasa. Sa fie cu chipuri funny si dinozauri peste tot.

Si pentru ca incepe scoala in curand, in cadrul proiectului Domestos Igiena de Nota 10 se desfasoara un concurs: elevii trebuie sa realizeze, sub indrumarea profesorilor sau a educatorilor, lucrari ce ilustreaza lupta dintre Capitanul Igiena si microbi.

“Fii ajutor de Capitan si invinge microbii!” este tema principala a initiativei, iar in urma concursului 15 scoli și gradinite vor fi castigatoare si vor avea conditii de igiena mai bune.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

More in Blog

To Top